Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα όλη η λίστα

Με κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζεται ποιοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται δωρεάν ή με μειωμένη συμμετοχή τα φάρμακα τους .

Δωρεάν φάρμακα δικαιούνται πλεόν οι διαβητικοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα παίρνουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου εντελώς δωρεάν αλλά και για 100.000 ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή νοσήματα για τους οποίους η συμμετοχή στα φάρμακα μειώνεται από 25% σε 10%. Επιπρόσθετα, πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θα έχουν άμεσα 50.000 φτωχοί ασφαλισμένοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Η λίστα με τα ονόματα που δικαιούνται δωρεάν φάρμακα προέκυψε από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείο Οικονομικών και αφορά πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ενώ η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από κάποια ιδιωτικά φαρμακεία στην περιφέρεια σε συνεργασία με τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Ποιοι δικαιούνται τα φάρμακα τους δωρεάν :

Α. οι ασφαλισμένοι που προμηθεύονται το Υλικό που σχετίζεται με την πάθησή τους από τις Αποθήκες, τα Φαρμακεία και Ιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Β. Οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοί που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, καθώς και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών, ή ρευστών οργάνων και οι ΗIV θετικοί ασθενείς.

Γ. Οι χρόνια πάσχοντες για τη δαπάνη αγοράς των παρακάτω ειδών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού: καθετήρων ουρήθρας, ουροσυλλεκτών, υλικών παρά φύσει στομίων και των παρακολουθημάτων τους, υλικών αποσιδήρωσης, συρίγγων ινσουλίνης μιας χρήσης, επιθεμάτων, βελονών φυσιγγοσυρίγγων, βελονών χορήγησης ινσουλίνης, και αναλωσίμων των συσκευών χορηγήσεως ινσουλίνης, τραχειοσωλήνων και υλικών τραχειοστομίας, υλικών για χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς έγχυσης φαρμάκων ή συνεχούς έκχυσης και συσκευών άπνοιας και συσκευών σίτισης.

Δ. Οι ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου II και οι πάσχοντες από σύνδρομο διαβήτη που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή με χάπια για τη δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος.


ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου