Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ!


Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας να αποσύρει το σχέδιο "Αθηνά' και ειδικότερα να σταματήσει την διάλυση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ της Πάτρας.

Υπογράφουμε στο: http://www.gopetition.com/petitions/οχι-στο-κλεισιμο-του-τμηματοσ.html?fb_action_ids=439475452794658&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Από το 2010 μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Ελλάδας βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση που ειδικότερα τα τελευταία 2 χρόνια αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής.
Δραματικές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, αποψίλωση δημοσίου τομέα και ενίσχυση του ιδιωτικού, κατακόρυφη αύξηση της φτώχειας, ανεργίας, αύξηση των αυτοκτονιών και πλήθους κοινωνικών προβλημάτων. Η πλήρης διάλυση του ήδη συρρικνωμένου κοινωνικού κράτους (διάλυση της υγείας, πρόνοιας, παιδείας) οδηγεί τους κοινωνικούς λειτουργούς να εργάζονται στην «πρώτη γραμμή» σε εξαθλιωμένες συνθήκες εργασίας και αυξημένο αριθμό εξυπηρετούμενων που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της παιδείας, παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα αυτή υποχρηματοδοτείται. Το σχέδιο «Αθηνά» την στιγμή αυτή επιχειρεί την ολοκληρωτική διάλυση της τριτοβάθμιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και σταδιακή αντικατάστασή της με την ιδιωτική.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά μεταξύ άλλων τμημάτων και η κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι παρά ένα πλήγμα ακόμα στο κοινωνικό κράτος. Μετά την διάλυση στην Ελλάδα της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, τώρα έρχεται η σειρά της Εκπαίδευσης.

Η κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας προκαλεί σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρη την κοινωνία και την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας:
Α. Στερεί από την κοινότητα τις αναγκαίες παρεμβάσεις και υπηρεσίες μιας κοινωνικής επιστήμης που προάγει την κοινωνική ενδυνάμωση, ευημερία και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κοινωνικοί λειτουργοί εργαζόμαστε με τα κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν. Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έχει άμεση σύνδεση με την κοινότητα. Τώρα με την κατάργηση του τμήματος ακυρώνονται προγράμματα στην κοινότητα και οποιεσδήποτε προσπάθειες παρεμβάσεων στα κοινωνικά προβλήματα.

Β. Ήδη, λόγω των περικοπών του υπουργείου, βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο μαζικοποίηση των σπουδών στην κοινωνική εργασία (πολυπληθή τμήματα στα εργαστήρια, ελάχιστος εξοπλισμός, μειωμένο προσωπικό) με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μη τήρησης των διεθνών standards στην εκπαίδευση στην Κ.Ε. Με το σχέδιο «Αθηνά» η επιδείνωση των σπουδών στην κοινωνική εργασία είναι δεδομένη. Η υποβάθμιση της συγκεκριμένης επιστήμης λόγω των περικοπών, καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων οδηγεί σε απαξίωση των πτυχίων.

Γ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου δεν εισέρχονται νέοι φοιτητές στο τμήμα (το τμήμα καταργείται) και οι εναπομείναντες θεωρητικά θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν έως το 2018 τις σπουδές τους. Επισημαίνουμε πως σε αντίστοιχα τμήματα που έχει συμβεί αυτό στην ουσία οι φοιτητές/τριες που απομένουν στα τμήματα αυτά αντιμετωπίζουν τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, μη διδασκαλία όλων των μαθημάτων που χρωστάνε, αναγκαστικές μετακινήσεις σε άλλες πόλεις για παρακολούθηση μαθημάτων, σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή της εξεταστικής.

Δ. Τα ΤΕΙ στην Ελλάδα (λόγω της μη πρόσληψης μονίμου προσωπικού) βασίζονται κυρίως στο επιστημονικό και διδακτικό έργο των εξωτερικών συνεργατών. Τώρα το σχέδιο «Αθηνά» σηματοδοτεί την απόλυση εκατοντάδων νέων επιστημόνων και ουσιαστικά τους ωθεί στην αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό.

Ε. Με το σχέδιο «Αθηνά» μειώνονται οι εισακτέοι δραστικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιορίζοντας τις ευκαιρίες για πρόσβαση στην μόρφωση των νέων της χώρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά»
• Να μην καταργηθεί ούτε να συγχωνευθεί κανένα τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.
• Την ενίσχυση των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα με την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
• Την ανάσχεση όλων αυτών των μέτρων που οδηγούν στην φτωχοποίηση του πληθυσμού και την διάλυση όλων των δομών πρόνοιας.

Αγωνιζόμαστε ενωμένοι, σπουδαστές – καθηγητές – επαγγελματίες – εξυπηρετούμενοι -κοινωνία
Ενάντια: στη στέρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων
Στην απαξίωση του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού
Στην αποπομπή της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας
Στη στέρηση υποστηρικτικού δικτύου από τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Στην πλήρη διάλυση του εναπομείναντος Κοινωνικού Κράτους.

Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών, φοιτητών και κοινωνικών λειτουργών Πάτρας.

Α.Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά προβλέπεται η συγχώνευση του τμήματος Εργοθεραπείας με το τμήμα της Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία πάρθηκε ερήμην των εκπροσώπων των αντίστοιχων ενδιαφερόμενων τμημάτων .

Οι σπουδαστές του τμήματος Εργοθεραπείας σας ενημερώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την πρόταση αυτή, διότι προβλέπει τη συρρίκνωση του τμήματος, του επαγγελματικού κλάδου και των υπηρεσιών που παρέχει στο κοινωνικό σύνολο. Οι λόγοι που κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο είναι οι εξής:

Τα δύο τμήματα έχουν διαφορετικό επιστημονικό και γνωστικό αντικείμενο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν και ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών.
Η Εργοθεραπεία και η Φυσικοθεραπεία διαφέρουν εξ’ ολοκλήρου ως προς το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η Εργοθεραπεία ασχολείται πέρα από τα κινητικά και με νευρολογικά , αναπτυξιακά, γηριατρικά και ψυχιατρικά περιστατικά όπως για παράδειγμα άτομα με αυτισμό, ψυχικά ασθενείς, άτομα με νοητική υστέρηση αλλά και σε άτομα εξαρτημένα από ουσίες κ.α
Η Εργοθεραπεία είναι παγκοσμίως διαχωρισμένη και αναγνωρισμένη ως αυθύπαρκτη κι μοναδική επιστήμη.
Το γεγονός ότι οι δύο κλάδοι διαφέρουν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα καθιστά αδύνατη τη συγχώνευση των δύο τμημάτων.
Το τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας είναι το μοναδικό σε Κύπρο και Ελλάδα .
Αυτή η ενέργεια πλήττει ένα μεγάλο κομμάτι του ευπαθούς πληθυσμού που εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες των εργοθεραπευτών, καθώς δε θα χει πλέον πρόσβαση σε αυτές.
Με τη συγχώνευση των δύο τμημάτων επιβαρύνονται οι επαγγελματίες υγείας, οι νοσοκομειακές μονάδες, οι κλινικές υπηρεσιών υγείας, εμείς οι σπουδαστές και κυρίως τα άτομα που χρήζουν υπηρεσίες εργοθεραπείας. Απαιτούμε από τους ιθύνοντες να λάβουν σοβαρά υπόψη την παρούσα επιστολή ώστε να αποτραπούν τέτοιου είδους ζημιογόνες αλλαγές στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

http://www.youtube.com/watch?v=ZY26An-Ue5U&feature=youtu.be