Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το κοινωνιολογικό μοντέλο της ασθένειας

πηγή  http://socialpolicy.gr/
Ντούνης Ανδρέας – Ένας από τους κοινωνιολόγους ο οποίος ανέπτυξε ένα αντίστοιχο μοντέλο για τον προσδιορισμό της ασθένειας, και εστιάζοντας στις κοινωνικές αιτίες της παρά στις διαδικασίες ατομικής συμπεριφοράς που οδηγούν στη νόσο, είναι ο Peter Davis, ο οποίος είναι καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας.
Το επιχείρημα του Davis είναι ότι θα πρέπει να μη εστιάζουμε στην ατομικότητα των ασθενειών και των σωμάτων, αλλά η υγειονομική έρευνα και πολιτική υγείας θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς θεσμούς οι οποίοι παράγουν τις ασθένειες.
Έτσι προτείνει ταξινομήσεις της ασθένειας που βασίζονται στους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της κακής υγείας και της ασθένειας.
  • Αναφορικά με τη σφαίρα της οικονομίας, η λειτουργία του θεσμού της αγοράς εργασίας εν μέσω του οικονομικού καπιταλιστικού πλαισίου έχει ως αποτέλεσμα την επιδίωξη ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους χωρίς μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζομένων – γεγονός που οδηγεί σε αυξημένα εργατικά ατυχήματα και θανάτους.
  • Η κοινωνική διαμόρφωση της ασθένειας, μέσω των θεσμών της οικογένειας και της συγγένειας, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της αστικοποίησης και της κοινωνικής κινητικότητας ως αιτιολογικοί ή συμμετοχικοί παράγοντες της υπέρτασης και της ψυχικής νόσου.
  • Οι πολιτισμικοί παράγοντες: οι πεποιθήσεις, οι πρακτικές, και οι τρόποι ζωής αντανακλούν και οδηγούν σε διαφορετικά καταναλωτικά πρότυπα – ιδιαίτερα διατροφής και κατανάλωσης αλκοόλ – που μπορούν να ειδωθούν ως παράγοντες «κλειδιά» για την παχυσαρκία και τον καρκίνο του πνεύμονα.
  • Στο πολιτικό επίπεδο κατατάσσονται οι ασθένειας οι οποίες παράγονται από τις ισχύουσες δομές και τους διαφορετικούς δείκτες συμμετοχής των κοινωνικών ομάδων υπό το πρίσμα μίας άνισης κοινωνίας. Οι ασθένειες που προκύπτουν είναι το αποτέλεσμα της προβληματικής πρόσβασης στις υπηρεσίες και στην ανισονομία στην κατανομή των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας κ.ο.κ.

Στην κορυφή με ένα αναπηρικό καροτσάκι!

http://www.newsitamea.gr


Στην κορυφή με ένα αναπηρικό καροτσάκι!
Όταν η Εστέρ Βέργκερ καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι σε ηλικία 8 χρόνων, ένιωσε να χάνονται τα πάντα γύρω της. Βρήκε όμως, «σωσίβιο» στον αθλητισμό και τώρα, στα 32 της, αποχωρεί από το τένις ως ανίκητη!

Σε ισχύ το νέο δελτίο φαρμάκων

Αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με το δελτίο τιμών. http://www.newsitamea.gr

Κομοτηνή: Σεξουαλικότητα και ΑμεΑ

Οι Φοιτητές Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ, σε συνεργασία με το Σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ», διοργανώνουν εκδήλωση – προβολή ταινίας «Τhesessions» και ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Σεξουαλικότητα και ΑμεΑ» την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, στο χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης (Φιλίππου 31, Κομοτηνή) στις 20:00. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Πολυζωίδης Περικλής (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, Δ.Π.Θ.) και ομιλητές οι κ. Τάκος Δημήτρης (Ανδρολόγος- Ουρολόγος) και κ. Καλλινικάκης Γιάννης (Ψυχολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, Δ.Π.Θ.). Σας καλούμε όλους σε μια εκδήλωση που στοχεύει στο να θίξει θέματα που αν και απασχολούν τον καθένα, εξακολουθούν να θεωρούνται ταμπού και να αποσιωπώνται.
http://www.newsitamea.gr/ 

Τουρκικό πλωτό νοσοκομείο στο Αιγαίο

Την ώρα που η δημόσια και δωρεάν υγεία στην Ελλάδα διαρκώς υποβαθμίζεται, την ώρα που τα νησιά μας αποψιλώνονται υγειονομικά και οι κάτοικοί τους μένουν υγειονομικώς ξεκρέμαστοι, οι Τούρκοι «τρίβουν τα χέρια τους» και ετοιμάζουν επιχειρήσεις.

Πλωτό νοσοκομείο κατασκευάζουν οι γείτονές μας, με σκοπό να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο Αιγαίο. Την πληροφορία έφερε στο φως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, με επιστολή που κοινοποίησε ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης προς τα ΜΜΕ.

http://www.newsitamea.gr/ 

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013

Η προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι μαθητές Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2013, ορίστηκε απο τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου. Μετά την παρέλευσή της οριστικής προθεσμίας,δεν θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση.
Οι υποψήφιοι φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά στο Λύκειο τους.

http://socialpolicy.gr