Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Δ.Τ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΚΠ 2013

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013    
   World MS Day 2013                                                                                                                                                                                                               
Η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης θεσπίστηκε το 2009, από την Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) και εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή  είναι η Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 και επικεντρώνεται στους νέους  οι οποίοι σε μια εποχή που αρχίζουν  καριέρα, σχέσεις και να κάνουν σχέδια για το μέλλον, το να διαγνωσθούν με μια χρόνια και δυνητικά μη ιάσιμη νόσο, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση τους οδηγεί  να επαναπροσδιορίσουν και  να επαναξιολογήσουν τα σχέδια και τους στόχους στη ζωή τους.                                                                     
Πολλές ενέργειες και διάφορες εκδηλώσεις ετοιμάζονται στην Ελλάδα από τα κατά τόπους Σωματεία - Συλλόγους , σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣΚΠ , καθώς επίσης και σε περισσότερες από 60 άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και τοποθετούν τη ΣΚΠ στο επίκεντρο ως την ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα προσπαθώντας να προκαλέσουν την προσοχή των πολιτών και των φορέων και να φέρουν στο προσκήνιο τις ανάγκες των ατόμων με ΣΚΠ, εκ των οποίων πάνω από 500.000 ζουν στην Ευρώπη  και περίπου 10.000-12.000 στην Ελλάδα.
 Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας ΣΚΠ είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση  για τη νόσο και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πάσχοντες.
Στόχος είναι η κατανόηση της κατάστασης των ΑμΣΚΠ που επηρεάζονται σημαντικά από τα πολλαπλά συμπτώματα που επιφέρει η νόσος, από όσους δε γνωρίζουν τη ΣΚΠ.                                                                                  
Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι είναι η ΣΚΠ και η δημόσια κοινωνική στήριξη, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των ευκαιριών στον τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, καθώς και τον καθορισμό του εδάφους και της στρατηγικής για αλλαγή πολιτικής απέναντι στα ΑμΣΚΠ.
Η Παγκόσμια Ημέρα MS ξεκινά για πέμπτη φορά σε όλο τον κόσμο και θα κάνει και πάλι έκκληση για αλληλεγγύη και υποστήριξη για 2,5 εκατ. ανθρώπους σ' όλον κόσμο που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας-Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Βοηθήστε να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη να αναλάβει δράση!  

 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΕΑΣΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ MS DAY 2013

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ( WORLD MS DAY 2013), το Σωματείο «Ελληνική  Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα », συμμετέχει στην Παγκόσμια κινητοποίηση με τις εξής εκδηλώσεις :
  • Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στο ξενοδοχείο «Patra Palace» στην Πάτρα στις 11.30 π. μ., θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα : “Σύγχρονη Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης” με ομιλητές τους :
α) Νικόλαος Φάκας, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, με θέμα : “Σύγχρονες και Μελλοντικές Θεραπείες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση”

β) Στέργιος-Στυλιανός Δ. Γκατζώνης Νευρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα : “Η αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών στην Πολλαπλή Σκλήρυνση”

γ) Μαργαρίτα Καραγιώργου, Πρόεδρος ΕΕΑΣΚΠ, Β΄ Αντιπρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ με θέμα : Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ

Συντονισμός : Ελένη Βασιλοπούλου, Δημοσιογράφος

Η εκδήλωση είναι μια ευγενική χορηγία της GENESIS pharma

  • Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 –Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ, θα λειτουργούν ειδικά ενημερωτικά περίπτερα  στην Πάτρα στην Πλατεία Γεωργίου  από τις 10.00π.μ. έως τις 8.00μ.μ. και στις κεντρικές πλατείες στο Αγρίνιο και στον Πύργο, από τις 10.00 π. μ έως τις 2.00 μ. μ., από τα οποία θα διανέμεται έντυπο υλικό ενημέρωσης για τη ΣΚΠ και το Σωματείο της ΕΕΑΣΚΠ.  
Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα της ΣΚΠ.

Οι εκδηλώσεις τελούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων : Πατρών, Αγρινίου και Πύργου  και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ).


ΜΗΝΥΜΑ ΕΕΑΣΚΠ-ΠΟΑμΣΚΠ

Η ΣΚΠ δεν είναι μεταδοτική, ούτε κληρονομική ασθένεια, ούτε θανατηφόρος μα ούτε και ψυχική διαταραχή.
Τα ΑμΣΚΠ θα πρέπει να μεταγγίζονται συνεχώς με Δύναμη Ψυχής και να αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση με ρεαλισμό και ευελιξία.  
                                  
 Στην ΕΕΑΣΚΠ έχουμε την πρόθεση και τη διάθεση να  βοηθήσουμε και να  στηρίξουμε όπου μας χρειαστούν τα ΑμΣΚΠ.
    Από την άλλη πλευρά επειδή το Σωματείο μας έχει ανάγκη από φίλους, που θα βοηθήσουν με την ηθική και υλική συνδρομή τους για να πετύχουμε τους σκοπούς μας τον καλούμε να σταθεί κοντά μας, ξυπνώντας τον εθελοντισμό μέσα του.     
    Αν θέλει λοιπόν να έρθει κάποιος στην παρέα μας, είτε γιατί πάσχει από Σ.Κ.Π., είτε κάποιος συγγενής ή φίλος του βιώνει την ασθένεια ή αν θέλει να στηρίξει την προσπάθεια μας, ή αν ακόμα θέλει να ενημερώνεται σωστά και υπεύθυνα γύρω από τη νόσο, τότε τον περιμένουμε, γιατί όλοι μαζί «ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ».


       Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Καραγιώργου                                                                                                                               Πρόεδρος ΕΕΑΣΚΠ                                                                                                                                     Β΄ Αντιπρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ                                                        


ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ MS DAY 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΗΝΟΣ MAIOY 2013


Το γραφείο του Σωματείου, λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00π.μ-2.00μ.μ.  και κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 7.00μ.μ.-9.00μ.μ., στην έδρα του στην Πάτρα :
 Πλατεία Εργατικών Κατοικιών Ν. Δρόμου 7 , Τ.Κ.26441,  ΠΑΤΡΑ      
Τηλ. – Faχ : 2610422655                                    
   e-mail: eenosims@yahoo.gr  Ιστοσελίδα : http://eenosims.blogspot.gr/

- Λειτουργεί γραφείο συντονισμού και ενημέρωσης μελών της ΕΕΑΣΚΠ Αγρινίου και Περιχώρων  κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 10.00π.μ.- 12μ.β.  στη διεύθυνση: Μαβίλη 12, Τηλ. : 2641024198
Υπεύθυνες Γραφείου Ενημέρωσης :  Μαρία Κορακά Τηλ.: 6974349109 και Κωνσταντίνα Ιωακείμ, Τηλ.: 6984713332

Τα μέλη της ΕΕΑΣΚΠ  στο Αγρίνιο, συμμετέχουν στα προγράμματα : ΔΩΡΕΑΝ Ψυχοκοινωνική Στήριξη  και ΔΩΡΕΑΝ Φυσικοθεραπείες και θεραπευτική πισίνα.

-Λειτουργεί γραφείο συντονισμού και ενημέρωσης μελών της ΕΕΑΣΚΠ Πύργου και Περιχώρων .Υπεύθυνη συντονισμού μελών : Σία Δημακοπούλου Τηλ.: 6973307237 

Παρακαλούμε τα μέλη των περιοχών του Ν. Αιτ/νίας και Ν. Ηλείας να έρθουν σε επαφή με τις κατά τόπους υπεύθυνες συντονισμού μελών της ΕΕΑΣΚΠ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
 Η φετινή εκστρατεία για την MS DAY 2013 θα επικεντρωθεί στους νέους  που με τη διάγνωσή τους με ΣΚΠ , οδηγούνται να επαναξιολογήσουν τα σχέδια και τους στόχους στη ζωή τους.
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας ΣΚΠ είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση  για τη νόσο και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πάσχοντες.
Στόχος είναι η κατανόηση της κατάστασης των ΑμΣΚΠ που επηρεάζονται σημαντικά από τα πολλαπλά συμπτώματα που επιφέρει η νόσος, από όσους δε γνωρίζουν τη ΣΚΠ.
Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι είναι η ΣΚΠ και η δημόσια κοινωνική στήριξη, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των ευκαιριών στον τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, καθώς και τον καθορισμό του εδάφους και της στρατηγικής για αλλαγή πολιτικής απέναντι στα ΑμΣΚΠ.

 1.      Η ΕΕΑΣΚΠ εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας ΣΚΠ θα πραγματοποιήσει  Επιστημονική  εκδήλωση με Θέμα : “Σύγχρονη Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης”, που θα γίνει την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στις 11.30 π. μ. στο ξενοδοχείο «Patra-Palace» ( Όθωνος Αμαλίας 15, Πάτρα)

2.      Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ. Την Ημέρα εκείνη το Σωματείο θα βρίσκεται με ειδικό περίπτερο στην  Πλ. Γεωργίου και θα διαμοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες, από τις 10.00π.μ έως τις 8.00μ.μ..

Επίσης ενημερωτικά περίπτερα θα λειτουργούν από τις 10.00π.μ. έως τις 2.00μ.μ. σε κεντρικά σημεία στο Αγρίνιο και  στον Πύργο.

Οι εκδηλώσεις της ΕΕΑΣΚΠ τελούνται σε συνεργασία με την ΠΟΑμΣΚΠ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Πατρέων, Αγρινίου και Πύργου.

3.      Η ΕΕΑΣΚΠ διοργανώνει Ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Συμμετοχή 10 ευρώ έκαστος.

4.       Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013, στις 7.00 μ. μ. στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγ. Ανδρέα Πατρών  θα γίνει Εσπερινός και Παράκληση Υγείας για όλους και  στις 8.30 μ. μ. στο κέντρο ¨ΠΑΤΡΙΝΟ¨  θα γίνει συνάντηση των μελών, για να περάσουμε μια όμορφη & δροσερή βραδιά, αλληλοευχόμενοι ένα χαρούμενο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ  ΕΕΑΣΚΠ 

-Λειτουργεί ΔΩΡΕΑΝ , η ομάδα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης ΑμΣΚΠ, υπό την διεύθυνση του Ψυχιάτρου Dr. Γιώργου Μανωλέσου  με ομάδα ειδικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, κάθε  Πέμπτη 4μ.μ.-5 μ. μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγ. Σοφίας Πατρών.

-Η ΕΕΑΣΚΠ έχει συνεργασία με ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, ρεφλεξολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για ατομική συνεδρίασε ειδική τιμή για όλα τα μέλη της ΕΕΑΣΚΠ. Επίσης υπάρχει εκπτωτική προσφορά από ειδική Παθολόγο, Διατροφολόγο-Λιπιδιολόγο για τα μέλη .

-Λειτουργεί η εθελοντική ομάδα επισκέψεων κοινωνικής στήριξης σε μέλη που χρήζουν στήριξης λόγω ειδικών καταστάσεων.


-Η ΕΕΑΣΚΠ έχει ενταχθεί από το 2011,  στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για Δωρεάν διανομή τροφίμων. Η διαδικασία συλλογής των δικαιολογητικών για το έτος 2013,  θα  ολοκληρωθεί  στις 15 Ιουνίου.

-Σε συνεργασία με τους Πυλώνες Αλληλεγγύης θα διανεμηθεί αλεύρι στα μέλη-πάσχοντες της ΕΕΑΣΚΠ. Η διανομή θα γίνει ισόποσα στα μέλη που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως το τέλος του μηνός Μαΐου στο τηλέφωνο του Σωματείου στις ώρες λειτουργίας του.

-Στο γραφείο μας υπάρχουν φάρμακα,  είδη ένδυσης και υπόδησης από προσφορές μελών μας. Παρακαλούμε ενημερώστε μας αν χρειάζεστε κάτι από αυτά ή γνωστοποιήστε μας τις ανάγκες σας. Είμαστε κοντά σας, μπορούμε να σας βοηθήσουμε !

-    Παρακαλούμε για όλες τις ενημερώσεις για τα προγράμματα, καθώς  και για όλες τις πληροφορίες να απευθύνεστε στο τηλέφωνο του γραφείου : 2610422655 και στο κινητό : 6937234419


Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.






H LORI SCHNEIDER, πάσχουσα με ΣΚΠ ανέβηκε το 2009. με επιτυχία το Έβερεστ, και έφτασε στη ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα 29.035 πόδια." Κατά τη διάρκεια 10 λεπτών της στην κορυφή του κόσμου, η Lori ξεδίπλωσε τη σημαία της Παγκόσμιας Ημέρας MS, που οργανώθηκε για πρώτη φορά από τη Διεθνή Ομοσπονδία ΣΚΠ .
Woman with MS summits Everest
www.youtube.com
 
 

ΙΝΔΗ, ΠΡΩΗΝ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ Η πρώτη ανάπηρη γυναίκα που έφθασε στην κορυφή του Εβερεστ

Η Ινδή Αρουνίμα Σίνχα έγινε η πρώτη γυναίκα με αναπηρία που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή του όρους Έβερεστ, σύμφωνα με δημοσίευμα ινδικής εφημερίδας.
«Κατάθεση δικαιολογητικών στις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους ΕΟΠΥΥ»

Πάνω από 4.000.000.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σαν «πειραματόζωα» στο πιο μεγάλο πείραμα της ιστορίας της ανθρωπότητας

Οι επιπτώσεις των κινητών χωρίζονται στις θερμικές και στις μη θερμικές επιδράσεις.
Οι δεύτερες, ανεξιχνίαστες μέχρι πρότινος, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο από μια σειρά επιστημονικές έρευνες που φανερώνουν δυνατότητα αλλοίωσης της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων, μεταλλάξεις, θραύση του γονιδιώματος, μέχρι και διάρρηξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που απαγορεύει την είσοδο στον εγκέφαλο ανεπιθύμητων ουσιών του αίματος.
«Οι ακτινοβολίες, με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν, μετατρέπουν ορισμένα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων όπως τα αμινοξέα (απαραίτητα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) σε μικρά μαγνητάκια και επίσης επηρεάζουν την κυτταρική ροή άλλων (π.χ. ιόντων).
Αλλοιώνεται έτσι η σωστή λειτουργία πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για σχεδόν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων», σημειώνει ο καθηγητής Γεωργίου.
«Αλλάζει ο γενικότερος μεταβολισμός των κυττάρων, με αποτέλεσμα π.χ. να μην εξουδετερώνονται ορισμένες άκρως τοξικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και να εκδηλώνεται οξειδωτικό στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA και σε άλλα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων».
Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς είναι με ποιο τρόπο γίνεται αυτή η βλαβερή επίδραση και ποια είναι η σχέση της ποσότητας της ακτινοβολίας με τις συνέπειες που προκαλεί. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκινά το βιοχημικό εργαστήριο του κ. Γεωργίου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Θέλουμε να «συλλάβουμε» την άκρως τοξική ελεύθερη ρίζα του σουπεροξειδίου, ένα φευγαλέο μόριο που ζει για ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου και είναι ο πρωταρχικός παράγοντας δημιουργίας της οξειδωτικής πίεσης, για να δούμε εάν και πόσο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις του, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», λέει στην «Κ» ο κ. Γεωργίου.
«Επιπλέον, θα μετρήσουμε τις καταστροφές στο DNA, διότι αν και έχουν τεκμηριωθεί ποιοτικά δεν έχουν υπολογισθεί ποσοτικά, ώστε να γίνει συσχέτιση με τα επίπεδα εκπομπών».

Ιδιαίτερο ταλέντο έχουν οι εργαζόμενοι με αυτισμό

Ο αυτισμός προκαλεί προβλήματα στην κοινωνικοποίηση των πασχόντων, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν συνήθως ανεπτυγμένη ευφυΐα, ικανότητα γρήγορης εκμάθησης και απομνημόνευσης καθώς δίνουν μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες.
Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Δ27/οικ.25530/790/2911 2012 (ΦΕΚ Β'3180) Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες»

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων

Υπεγράφη από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας η απόφαση για την χορήγηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων η οποία αντικαθιστά εν μέρει το αφορολόγητο των παιδιών που καταργείται από φέτος.

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 26/20.5.2013 Συμπλήρωση ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση


ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση

ΣΧΕΤΙΚΗ: Η από 14 –1 –2013 Γνωμοδότηση Νομικής Υπηρεσίας

Ύστερα από σχετικό ερώτημα της υπηρεσίας μας, με την από 14 –1 –2013 Γνωμοδότηση της Δ/νσης Νομικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με τις διατάξεις αρθρ. 241, 242 του Αστικού Κώδικα για τον υπολογισμό της ηλικίας του φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπ΄ όψιν και η ημέρα της γέννησής του και επομένως ασφαλισμένος που έχει γεννηθεί την 1.1.1948 συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας την 31.12.2012 και ώρα 24.00.

Κατ΄ επέκταση ως γενικής φύσεως γνωμοδότηση, όπου από τις συνταξιοδοτικές διατάξεις τίθεται όριο ηλικίας – συνδεόμενο με την θεμελίωση, την έναρξη και λήξη, τον υπολογισμό του ποσού, την οριστικοποίηση, την παροχή στοιχείων διαδοχικής ασφάλισης κλπ - αυτό θα θεωρείται ότι συμπληρώνεται την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γέννησης και εφόσον η ημερομηνία γέννησης είναι η 1η ημέρα του μήνα, το έτος θα συμπληρώνεται την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία έχει εφαρμογή σε όσες περιπτώσεις το συνταξιοδοτικό αίτημα, αρχικό ή κατά παράταση, δεν έχει κριθεί και δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση κατά την ημερομηνία γνωστοποίησής της.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η σωστή συμπλήρωση εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ορθή επιλογή της επιτροπής στην οποία θα παραπεμφθεί ο ασθενής, αποτρέποντας έτσι την ταλαιπωρία του από τυχούσα αναβολή, συμβάλλοντας παράλληλα στην ταχύτερη και εύρυθμη λειτουργία των Κ.Ε.Π.Α.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων ;


Ότι από 1η Ιουνίου, ο καθένας μας θεωρείται εν δυνάμει δωρητής οργάνων, εκτός κι αν έχει δηλώσει την αντίθεσή του.

-Αυτό σημαίνει πως μπορεί να γίνει λήψη οργάνων χωρίς την συγκατάθεσή μου; Όχι. Ο ΕΟΜ ξεκαθαρίζει πως η δωρεά οργάνων ήταν, είναι και θα είναι συναινετική και πως δεν μπορεί να γίνει λήψη οργάνων αν δεν δοθεί γραπτή συγκατάθεση από τους συγγενείς του εγκεφαλικά νεκρού ατόμου.

-Τι πρέπει να κάνω αν διαφωνώ με τον νόμο; Η πιο απλή και σίγουρη λύση είναι να ακολουθήσετε την διαδικασία της «αρνητικής δήλωσης»

- ήτοι μια υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναγράφετε τα στοιχεία σας και ότι δεν επιθυμείτε να γίνει λήψη των οργάνων σας. Αναλυτικές πληροφορίες για τις διατυπώσεις και την διεύθυνση που πρέπει να κατατεθεί η αίτηση θα βρείτε παρακάτω.

ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός 2013


Από 1 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ο κοινωνικός τουρισμός από τον ΟΑΕΔ για το έτος 2013 2014 που υλοποιεί για πρώτη φορά φέτος ο οργανισμός (το πρόγραμμα υλοποιούσε η Εργατική Εστία) .Συγκεκριμένα τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού θα ξεκινήσουν να διατίθενται από 1 Σεπτεμβρίου 2013 και θα αφορούν 100 χιλιάδες δικαιούχους.Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για τον κοινωνικό τουρισμό 2013 2014 δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί.

Εκπτωση στα εισιτήρια τρένων θα έχουν οι νέοι που διαθέτουν την Ευρωπαική κάρτα νέων.

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ και το ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛAΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ως πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κάρτας Νέων (European Youth Card Association, EYCA), προωθούν ένα εργαλείο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων.