Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ, Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΟΝ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠΑ .

http://www.youtube.com/watch 
http://www.youtube.com/watch 2

Το «άγνωστο» ανθρώπινο σώμα


Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, υπάρχουν όμως και μερικές λειτουργίες του που δεν τις γνωρίζουμε.Διαβάστε παρακάτω ενδιαφέροντα δεδομένα για το ανθρώπινο σώμα…
1. Τα αποτυπώματα των δακτύλων των ποδιών μας είναι εξίσου μοναδικά με τα δακτυλικά μας αποτυπώματα.
2. Όταν κοιμόμαστε χάνουμε την αίσθηση της όσφρησης.
3. Ο μέσος άνθρωπος βλέπει πάνω από 1.460 όνειρα το χρόνο!
4. Κανένα μωρό δεν αναγνωρίζει χρώματα πέραν του μαύρου και του άσπρου, όταν είναι νεογέννητο.
5. Όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη, είναι αδύνατον να μουρμουρίσουμε.
6. Είναι αδύνατο να φτερνιστούμε με τα μάτια ανοιχτά.
7. Γενικά, οι άνθρωποι διαβάζουν κατά 25% πιο αργά στην οθόνη του υπολογιστή από ό,τι στο χαρτί.
8. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο ενεργός και σκέφτεται περισσότερο τη νύχτα από ό,τι στη διάρκεια της μέρας.
9. Η γλώσσα είναι ο δυνατότερος μυς του σώματός μας.
10. Το σώμα ενός ενήλικου ανθρώπου διαθέτει περίπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα!
11. Η γλώσσα μας έχει 3.000 γευστικούς κάλυκες.
12. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 80% από νερό.
13. Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να πονέσει. Παρόλο που τα σήματα του πόνου περνάνε από τον εγκέφαλο, ο ίδιος δεν νιώθει πόνο.
14. Τα οστά ενός ενήλικου ανθρώπου υπολογίζονται στο 14% του συνολικού σωματικού του βάρους.
15. Όταν γεννιόμαστε διαθέτουμε 300 οστά στο σώμα μας, αλλά στην ενήλικη ζωή μας έχουμε μόνο 206. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από τα κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο οστό.
16. Το εξωτερικό ενός οστού είναι σκληρό, αλλά, εσωτερικά, τα κόκκαλα είναι μαλακά, καθώς αποτελούνται κατά 75% από νερό.
17. Οι άνδρες παθαίνουν λόξυγκα πιο συχνά από τις γυναίκες. 
18. Ένα φτέρνισμα μπορεί να ξεπεράσει σε ταχύτητα τα 160 χλμ. την ώρα, γι’ αυτό καλύτερα να μην προσπαθούμε να το καταπνίξουμε όταν μας έρχεται.
19. Το φαγητό κατευθύνεται από το στόμα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου μέσα σε επτά δευτερόλεπτα.
20. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τα νύχια των ποδιών.
21. Η καρδιά των γυναικών χτυπάει πιο γρήγορα από των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες πεταρίζουν τα μάτια τους πιο πολύ από τους άνδρες.
22. Κατά τη διάρκεια μιας μέρας, η καρδιά μας χτυπάει 100.000 φορές.
23. Τα νεφρά μας φιλτράρουν περίπου 1,3 λίτρα αίματος κάθε λεπτό και αποβάλλουν μέχρι και 1,4 λίτρα ούρων τη μέρα.
24. Οι γυναίκες έχουν περίπου 4,5 λίτρα αίματος στο σώμα τους, ενώ οι άνδρες έχουν 5.6 λίτρα.
25. Οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα δεν αποκτούν τόσο γρήγορα ρυτίδες όσο οι άνθρωποι με πιο ανοιχτό δέρμα.
26. Το μόνο σημείο του σώματος μας που δεν αιματώνεται είναι ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού, καθώς παίρνει κατευθείαν οξυγόνο από το περιβάλλον.
27. Κάθε σταγόνα αίματος του σώματός μας φιλτράρεται στο ίδιο το σώμα μας πάνω από 300 φορές.
28. Ως μωρά γεννιόμαστε με ροζ πνεύμονες, οι οποίοι όμως γίνονται πιο σκουρόχρωμοι όσο αναπνέουμε μολυσμένο αέρα, δηλαδή την ατμόσφαιρα.
29. Τα μαλλιά και τα νύχια συνεχίζουν τα μεγαλώνουν για λίγο και μετά θάνατον.
30. Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κοιμόμαστε, παρά όταν βλέπουμε τηλεόραση.
31. Ο σκελετός μας αλλάζει κάθε δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δεκαετία το σώμα μας ανανεώνεται μόνο του.
32. Το αριστερό μέρος του εγκεφάλου μας έχει τον έλεγχο της δεξιάς πλευράς του σώματός μας, ενώ το δεξί μέρος είναι υπεύθυνο για την αριστερά πλευρά του σώματος.
33. Ο εγκέφαλος μεγαλώνει γρηγορότερα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.
34. Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 20 μέρες χωρίς τροφή, αλλά μόνο δυο μέρες χωρίς νερό.
35. Στο πρόσωπό μας διαθέτουμε 14 οστά.
 πηγή newsbeast.gr

Δελτίο Μετακίνησης AMEA Άτομα με Αναπη­ρίες παραταση ισχυς


Με κοινη υπουργικη απόφαση που εκδοθηκε στις 31.12.2012 το υπουργείο Οικονομικων και το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνουν την παράταση της ισχύς για το Δελτίο Μετακίνησης ΑΜΕΑ ,μεχρι την επομενη υπουργική απόφαση που προβλέπεται να ανακοινωθεί μεσα στο 2013.

Επίσης καθορίζονται τα κριτήρια για το δελτιο μετακίνησης των ΑΜΕΑ 

Ακολουθει η απόφαση :

Το Δελτίο Μετακίνησης ΑΜΕΑ χορηγείται στα Άτομα με Αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,

•  Υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

•  Υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/1959 (Α” 246),

•  Υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

•  Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α’),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλά­χιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

2. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

•  Ελληνικής υπηκοότητας,

•  Υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

•  Υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/1959 (Α” 246),

•  Υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

•  Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α’),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλά­χιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι με­γαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ευρώ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) Στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συ­γκοινωνίας του ΟΑΣΑ [ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ],

β) Στο Νομό θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συ­γκοινωνίας του ΟΑΣΘ

γ) Και στους λοιπούς Νομούς της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Το ύψος του εισοδήματος αποδεικνύεται με την προ­σκόμιση φωτοαντιγράφου του εκκαθαριστικού σημειώμα­τος της δήλωσης του φόρου εισοδήματος ή με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπο­χρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.

- Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α” 191) εξαιρούνται των οικονομικών κριτηρίων σύμφωνα με την αρ. 445/98 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και λαμβάνουν κουπόνι μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματος τους.

ΑΡΘΡΟ 2

1. Το Δελτίο Μετακίνησης για όσους είναι μόνιμοι κά­τοικοι του κατά περίπτωση Νομού, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας.

Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το χρονικό διάστη­μα που αναγράφεται κατά την έκδοση του, δηλ. για το έτος 2012 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος 2013 απαιτείται για να εκδοθεί ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση του.

2. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην Υπηρεσία γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών (Π.Δ/ τος 611/1977, του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19/τ. Α’) άρθρου 166, Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/τ. Α’) άρθρων 165 και 167 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητι­κών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» -ΙΚΑ, Ενόπλων Δυνάμεων κλπ.) καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010 (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%. Στη Ν.Α. Λαρίσης πέ­ραν των ανωτέρω γνωματεύσεων γίνονται δεκτά και τα έντυπα κάρτας αναπηρίας (προσωρινής ή ισόβιας) από τις Α’/θμιες και Β’/θμιες Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΠΕΠΑ-ΔΕΠΑ) του Π.Δ/τος 210/1998 (Α” 169).

3. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ” αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το παθολογοα­νατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρό­σθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

4. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερει­ών με βάση γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή Υγειονομικών Οργάνων ή βεβαιώσεις αρμοδίων φορέων (π.χ. μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας κλπ.) χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό ανα­πηρίας, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμά­τευση Υγειονομικών Επιτροπών.

5.  Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με δείκτη νοημοσύνης 30 (τριάντα) και κάτω δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

6. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑΜΕΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρω­τηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.

7.  Σε όσους δεν απευθυνθούν έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες ή καταστούν δικαιούχοι μετά την ολοκλήρω­ση της διανομής του Δελτίου του α” εξαμήνου θα τους χορηγείται Δελτίο για το β” εξάμηνο.

ΑΡΘΡΟ 3

1. Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνάπτει συμβάσεις με τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς για την έκπτωση 50% ή τη δω­ρεάν μετακίνηση των δικαιούχων Ατόμων με Αναπηρίες. Με τις συμβάσεις αυτές καθορίζονται στα πλαίσια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό:

α) Η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλει το Υπουρ­γείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση.

β) Ο τρόπος, η διαδικασία και τα απαιτούμενα σε κάθε περίπτωση δικαιολογητικά καταβολής της αποζημίωσης στους συγκοινωνιακούς φορείς.

γ) Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη διάθεση και χρήση των καρτών μετακίνησης και τη δι­αδικασία καταβολής της αποζημίωσης.

2. Όσες συμβάσεις έχουν ήδη συναφθεί με τους συ­γκοινωνιακούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας για τη χορήγηση δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2012, εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνι­κής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

Καταβολή επιδομάτων σε δικαιούχους προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ




Καταβολή επιδομάτων σε δικαιούχους προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ

ΟΙ ασφαλισμένοι θα πληρώνουν στο εξής τα γραφειοκρατικά προβλήματα και την πολύμηνη καθυστέρηση των ταμείων, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι ασφαλισμένοι με προβλήματα αναπηρίας μάλιστα θα λαμβάνουν σύνταξη όχι από την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, αλλά από την ημέρα λήψης του προνοιακού επιδόματος.
Σύμφωνα με πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο που υπογράφεται από την γενική γραμματέα Πρόνοιας, Έφη Μπέκου, το προνοιακό επίδομα των πιστοποιημένα ανάπηρων ξεκινάει να καταβάλλεται όχι από την ημέρα που αναφέρει η πιστοποίηση της αναπηρίας τους από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ), αλλά από την ημέρα αίτησής τους στα κατά τόπους γραφεία της Πρόνοιας. Παραδείγματος χάριν, ένας πολίτης με πιστοποιημένο ποσοστό 67% π.χ. αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ από 28/2/12 – 29/2/14, δεν θα εισπράξει το επίδομά του από την αρχική ημερομηνία της πιστοποίησής του, αλλά από την ημέρα που εν τέλει θα καταφέρει να μαζέψει όλα τα χαρτιά του και να κάνει την αίτησή του. Σημειώνεται ότι ένας πολίτης που κάνει αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας μπορεί να «φάει» και 6 με 9 μήνες μέχρι να πάρει το πολυπόθητο χαρτί πιστοποίησης στα χέρια του.
Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει αναλυτικά:
«Προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στις αρμόδιες υπηρεσίες της πρόνοιας. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος του επιδόματος προσκομίζει γνωμάτευση του ΚΕΠΑ βάσει της οποίας εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης από αυτή που λάμβανε κατά τη λήξη της προηγούμενης γνωμάτευσης, η καταβολή πραγματοποιείται σύμφωνα με την νέα κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης στην οποία εντάχθηκε ο δικαιούχος».
Αργυρώ Μαυρούλη
express.gr

Το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας; Απαντήσεις στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑγκαλιάΖΩ

Το Δ.Σ. του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών οργανώνουν Ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα «Καλύτερο Περιβάλλον, Λιγότερες Ασθένειες» στο Ξενοδοχείο Astir, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και ώρα 18:00 μ.μ. 
-Αν το περιβάλλον μας προκαλεί ασθένειες.
-Αν το περιβάλλον σχετίζεται με τον καρκίνο.
-Αν το περιβάλλον σχετίζεται με τον Πνεύμονα.
-Αν το περιβάλλον σχετίζεται με τα τρόφιμα και τον οργανισμό μας.
-Αν το περιβάλλον μας προστατεύει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Συντονιστής: Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας, αντιπρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Πατρών.
18.00-18.20: Χαιρετισμοί
18.20-18.30: «Ο ρόλος του Περιβάλλοντος στην πρόκληση ασθενειών», Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας.
18.30-18.50: «Καρκίνος και Περιβάλλον»,  Σταύρος Περουκίδης, παθολόγος – ογκολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ογκολογικού Τμήματος Π.Γ.Ν.Π.
18.50-19.10: «Περιβάλλον και Πνεύμονας»,  Κυριάκος Καρκούλιας, λέκτορας Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.
19.10-19.30: «Τροφιμογενή - Υδατογενή Νοσήματα», Απόστολος Βανταράκης , επίκουρος καθηγητής Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.
19-30-20:00: Συζήτηση – Ερωτήσεις – Προβληματισμοί, Χαράλαμπος Γώγος.

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)
Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.
Ο όρος Θαλασσαιμία (ακριβέστερα Θαλασσαναιμία), περιλαμβάνει μία ομάδα διαφορετικών κληρονομικών ανωμαλιών, που οδηγούν σε μείωση της συνθέσεως μιας ή περισσοτέρων από τις πολυπεπτιδικές αλύσεις του μορίου της αιμοσφαιρίνης. Έτσι, ο πάσχων από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) χρειάζεται τακτικές μεταγγίσεις αίματος (όταν έχει κληρονομήσει δύο ανώμαλα αλληλόμορφα γονίδια) για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού του και να μην υποστεί ερυθροποίηση, που είναι βλαπτική για τον οργανισμό του. Όμως, η αγωγή αυτή προκαλεί αιμοσιδήρωση (αύξηση του σιδήρου), που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Υπάρχει και η περίπτωση ένας άνθρωπος να είναι φορέας της νόσου, όταν έχει κληρονομήσει ένα αλληλόμορφο γονίδιο. Τότε κάνουμε λόγο, κακώς, ότι αυτός έχει το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας.
Η πρώτη εμπεριστατωμένη περιγραφή της νόσου έγινε σε άτομα καταγόμενα από χώρες της Μεσογείου, από τον αμερικανό παιδίατρο Τόμας Μπέντον Κούλεϊ το 1925. Εξ ου και οι ονομασίες της Θαλασσαιμία ή Μεσογειακή Αναιμία.
Στις μέρες μας η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Στην Ελλάδα, 3.000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την αύξηση της αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/199#ixzz2SmBqYXeR

Πλησιάζει το τέλος της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας


Άλμα στην καταπολέμηση του MS από Έλληνες ερευνητές!

Νικήσαμε ένα «κακό»!

Πλησιάζει το τέλος της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας! Μεγάλη ιατρική επιτυχία από το εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Ανακάλυψαν ουσίες που θέτουν τις έρευνες για το φάρμακο της νόσου σε νέα βάση: τις μικρονευροτροφίνες.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης.
(πατήστε τον τίτλο)
 Τι είναι οι μικρονευροτροφίνες
Είναι ουσίες που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών. Οι νευροτροφίνες παράγονται από τον οργανισμό μας και «τρέφουν» τα νευρικά κύτταρα.
   Ομως, στην περίπτωση που κάποιος έχει νευροεκφυλιστικό νόσημα (σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοατροφική σκλήρυνση, Πάρκινσον), η παραγωγή αυτών των ουσιών μειώνεται σημαντικά και γίνονται εμφανή τα συμπτώματα των νόσων.
   Πρόβλημα: Οι νευροτροφίνες δεν μπορούν να χορηγηθούν ούτε από το στόμα (καταστρέφονται στο στομάχι), ούτε με ένεση (δεν μπορούν να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο επειδή είναι πρωτεΐνες και δεν διέρχονται του αιματοεγκεφαλικού φραγμού).

Εδώ, λοιπόν, έρχονται οι μικρονευροτροφίνες, που μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών και απορροφώνται πολύ καλά από το στομάχι και άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα. 
   Τα νέα φάρμακα θα απευθύνονται σε ανθρώπους με νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καθώς και σε ασθενείς με νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ.

Ενθαρρυντικά σημάδια
Για την ανακάλυψη αυτή έχει ήδη ενδιαφερθεί μια σημαντική καναδοαμερικανική εταιρεία, η οποία χρηματοδότησε τη σύσταση εταιρείας-τεχνοβλαστό στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Bionature ΕΑ), η οποία διερευνά τώρα τη συνεργασία με μεγάλες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες για τις πρώτες κλινικές δοκιμές των νέων νευροπροστατευτικών συνθετικών μικρονευροτροφινών στον άνθρωπο.
   Προς το παρόν από πειράματα σε ποντικούς στους οποίους αναπτύχθηκε μια απομίμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διαπιστώθηκε ότι η χρήση των μικρονευροτροφινών – ακόμα κι όταν οι ποντικοί εμφάνιζαν ήδη παράλυση σε προχωρημένα στάδια της νόσου – μπορεί να αναστρέψει την παράλυση.
   Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διεθνώς άλλες ουσίες που να έχουν αυτή τη δράση.

Χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του φαρμάκου
• Δημοσίευση της εργασίας των δοκιμών στα πειραματόζωα σε κάποιο σημαντικό ιατρικό περιοδικό, ώστε να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή βιοϊατρική επιστημονική κοινότητα. Αυτό το βήμα έχει ήδη ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό βιολογικό περιοδικό PloS Biology.
• Κλινική δοκιμή της ουσίας το 2012 στην Αμερική, ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η τοξικότητά της στον άνθρωπο.
• Αν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι θετικά, η φαρμακευτική εταιρεία που θα έχει αναλάβει τους κλινικούς ελέγχους θα ζητήσει την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου από τον αμερικανικό (FDA) και τον ευρωπαϊκό (EMΕA) φορέα ελέγχου φαρμάκων.
• Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 3 έως 5 χρόνια.

Κατοχύρωση της πατέντας

Η ερευνητική ομάδα έχει καταθέσει διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της ανακάλυψης και την πιθανή εμπορική εκμετάλλευσή της στην παραγωγή νέων νευροπροστατευτικών φαρμάκων κατά των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Το επόμενο βήμα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της φαρμακολογικής δράσης των μικρονευροτροφινών σε πειραματικό μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι οι συνθετικές μικρονευροτροφίνες όχι μόνο προστατεύουν τα πειραματόζωα από την ανάπτυξη αλλεργικής εγκεφαλίτιδας (το πειραματικό μοντέλο της νόσου), αλλά αναστρέφουν και την ήδη υπάρχουσα νόσο.
   Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο αίτησης διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ενώ η σχετική επιστημονική δημοσίευση βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής της.
   Στο συγκεκριμένο πεδίο, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας (IESL-ΙΤΕ) συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιατροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών (Διευθύντρια Ερευνας Β. Πανουτσακοπούλου και υποψήφια διδάκτωρ Μ. Αγγελακοπούλου).


Σύντομο βιογραφικό του Αχιλλέα Γραβάνη:
Ο δρ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι κάτοχος πτυχίου Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και PhD στη Φαρμακολογία του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie στο Παρίσι. Από το 1983 έως το 1986 υπήρξε ερευνητικός συνεργάτης στο Mount Sinai School of Medicine της Νέας Υόρκης. Εργάζεται ως καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Κρήτης από το 1987, ενώ από το 2002 έως το 2008 διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Νοσοκομείου του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
   Στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν ο υποψήφιος διδάκτορας Ι. Λαζαρίδης και ο λέκτορας Φαρμακολογίας Ι. Χαραλαμπόπουλος, καθώς και η ερευνήτρια Ι. Αλεξάκη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ι. Πεδιαδιτάκης, Π. Ευσταθόπουλος και ο καθηγητής Η. Καστανάς.


Συνεντεύξεις του δρ. Αχιλλέα Γραβάνη στα links:
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/04/2011&id=270275
http://www.goldenmag.gr/archives/17863#.TqRQv3IXITA 

Η πρωτότυπη επιστημονική έρευνα
όπως δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό PloS Biology:
http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001051