Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα είχαν τελικά εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τύφλων , που πραγματοποιούσε από τις 13.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, γνωστοποιώντας ότι ορίστηκε νέο ραντεβού για τις 8 Μαρτίου. Η Ομοσπονδία ζητεί: -Στήριξη των εργαζόμενων τυφλών και του εισοδήματός τους που «έχει δραματικά μειωθεί με όλες τις περικοπές από το 2010 ως σήμερα». -Επέκταση εξαίρεσης από τις περικοπές του τελευταίου μνημονίου και στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. -Λήψη ουσιαστικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους άνεργους τυφλούς.

Στο πλευρό τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, το ΠΑΜΕ, ήταν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλήςκαι άλλα συνδικάτα. Στην ανακοίνωση της ΣΕΑΑΝ γίνεται αναφορά στις τραγικές συνθήκες στις οποίες περιέρχονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι γονείς και κηδεμόνες ΑΜΕΑ, παίρνουμε την δική μας θέση για την συγκρότηση της πανίσχυρης Λαϊκής Αγωνιστικής Συμμαχίας, των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικροαγροτών. Οι δυνάμεις που μπορουν να στεριώσουν την Λαική Συμμαχία, είμαστε οι πολλοί, η συντριπτική πλειοψηφία, αν το πιστέψουμε, στηριχτούμε στην δική μας συλλογική δύναμη, μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε.
Αγωνιστικά διεκδικούμε:

Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
Ενάντια στην κατακρεούργηση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ούτε 1? δεν θα δεχτούμε περικοπή.
Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και του ΚΕΒΑ. Να καταβάλλεται κανονικά το επίδομα αναπηρίας ή η αναπηρική σύνταξη για όσο διάστημα καθυστερούν οι επιτροπές να εξετάσουν τα αιτήματα ή να επανεξετάσουν την χορήγησή τους.
Εδώ και τώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1000? για όλες τις οικογένειες των ΑΜΕΑ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και την κρίση.
Καμία συμμετοχή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Κανένας ανάπηρος ή χρόνιος πάσχοντας χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες επειδή δεν έχει να πληρώσει.
Μέτρα προστασίας των ανέργων για όσο κρατάει η ανεργία. Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα.
Κανένας φόρος στα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Όχι στα χαράτσια και την φοροληστεία.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια και ειδική αγωγή με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ποια διαταραχή οδηγεί 1 στους 10 ασθενείς στην αυτοκτονία

Διαγνωστικά κριτήρια

Ένας εκτεταμένος τύπος αστάθειας των διαπροσωπικών σχέσεων, της εικόνας του εαυτού και των συναισθημάτων και έντονης παρορμητικότητας που αρχίζει νωρίς στην ενήλικη ζωή και είναι παρών σε μία ποικιλία καταστάσεων, όπως φαίνεται από πέντε (ή περισσότερα) από τα παρακάτω:
1 ξέφρενες προσπάθειες του ατόμου να αποφύγει πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη.
2 ένας τύπος ασταθών και έντονων διαπροσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εναλλαγές μεταξύ των ακραίων περιπτώσεων της εξιδανίκευσης και της υποτίμησης
3 διατάραξη της ταυτότητας: έντονα και επίμονα ασταθής εικόνα ή αίσθηση του εαυτού
4 παρορμητικότητα σε τουλάχιστον δύο τομείς που είναι δυνητικά αυτοκαταστροφικοί (π.χ. ξόδεμα χρημάτων, σεξ, κατάχρηση ουσιών, απρόσεκτη οδήγηση, επεισόδια υπερφαγίας).
5 επανειλημμένη αυτοκτονική συμπεριφορά, χειρονομίες ή απειλές ή αυτοτραυματικές συμπεριφορά
6 συναισθηματική αστάθεια οφειλόμενη σε έντονη αντιδραστικότητα της διάθεσης (π.χ. έντονη επεισοδιακή δυσφορία, ευερεθιστότητα ή άγχος που συνήθως διαρκεί για λίγες ώρες και μόνο σπάνια περισσότερο από λίγες μέρες)
7 χρόνια αισθήματα κενού
8 απρόσφορος, έντονος θυμός ή δυσκολία ελέγχου του θυμού (π.χ. συχνά ξεσπάσματα θυμού, συνεχής θυμός, επανειλημμένα το άτομο έρχεται στα χέρια)
9 παροδικός, σχετιζόμενος με στρες παρανοϊκός ιδεασμός ή σοβαρά διασχιστικά συμπτώματα

lyrakos.gr

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ΔΩΡΕΑΝ και δε χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή. Σας περιμένουμε όλους !


Ο Ερυθρός Σταυρός μειώνει τις μονάδες αίματος προς την Ελλάδα

-Ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός θα αναγκαστεί να μειώσει στο μισό τις μονάδες αίματος που παρέχει στην Ελλάδα λόγω της συσσώρευσης των οφειλόμενων ποσών, όπως δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας μεταγγίσεων της ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καθώς η κρίση χρέους ώθησε την Ελλάδα να αυξήσει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι καθυστερούμενες οφειλές στον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό έφταναν τα 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 εκατομμύρια ευρώ) το 2011.

Νομοσχέδιο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσωπικούς βοηθούς

Με νομοσχέδιο προτείνεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσωπικούς βοηθούς από 20% σε 35% το λιγότερο. Διαβάστε το νομοσχέδιο και το σχολιασμό των πολιτών κατά τη διαβούλευση.
Νέο νομοσχέδιο για το εργόσημο έχει κατατεθεί προς τη διαβούλευση και σύντομα προς ψήφιση από την βουλή. Όπως είναι πλέον της μόδας οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από 20% σε 30%. Όμως φαίνεται πως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% δεν ήταν αρκετή για να γεμίσει τα αχόρταγα κρατικά ταμεία. Με αυτό το νομοσχέδιο ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών δεν γίνεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη για το 2012 (όπως συνηθίζεται) αλλά με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε το 2011.
Δραματικά τα στοιχεία διαβίωσης στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Προτάσεις για την διευκόλυνση των πολιτων σε διαδικασίες του δημοσίου

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr
ΤΡΙΤΗ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. στηρίζει και καλεί όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στην αγωνιστική κινητοποίηση της Ε.Ο.Τ. την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 1 μ.μ. στο υπ. Οικονομικών
Η απώλεια μίας αίσθησης δε σημαίνει και απώλεια της σεξουαλικότητας
Πολλοί άνθρωποι είχαν γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι ασεξουαλικά, ενώ αυτό είναι απλά ένας αστικός μύθος
Οι επιτροπές του ΚΕΠΑ πλέον αξιολογούν και την ασφαλιστική αναπηρία, για την οποία όμως το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα λάβει ο ασφαλισμένος για ιατρικούς λόγους. Αλλωστε, το κατά πόσον δύναται να εργαστεί ή όχι ο ασφαλισμένος είναι και το γεγονός που σφραγίζει τον ασφαλιστικό κίνδυνο και ξεκλειδώνει τη δυνατότητα χορήγησης αναπηρικής σύνταξης, σε αντίθεση με το πόσο επιβαρημένη είναι η κατάσταση της υγείας ενός εργαζομένου που ναι μεν λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αποτελεί τον ουσιαστικό παράγοντα.

Θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ για το έτος 2013

Εγκύκλιο του ΟΠΑΔ σχετικά με τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων για το έτος 2013, σύμφωνα με την οποία η θεώρηση θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 14-01-2013 έως 28-06-2013 .

Μειωμένο ωράριο εργασίας λόγω αναπηρίας

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το μειωμένο ωράριο εργασίας λόγω αναπηρίας .

Συγκεκριμένα η εγκυκλιο αναφέρει οτι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 30 του ν. 3731/2008 (Α’263), το μειωμένο ωράριο κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, αφορά σε τακτικούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) είναι τυφλοί ή παραπληγικοί-τετραπληγικοί, ή νεφροπαθείς τελικού σταδίου ή έχουν βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

β) έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

γ) Έχουν σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 100%, τον οποίο συντηρούν.

Ειδικώς, για την κατηγορία των τυφλών τηλεφωνητών, το μειωμένο ωράριο εργασίας ορίζεται σε δύο (2) ώρες ημερησίως.

Καταργείται η χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων ΑμεΑ του ΟΓΑ!!!

Με επείγουσα επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση η ΕΣΑμεΑ ζητά να καταργηθεί αμέσως, πριν καν κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση, το άρθρο 69 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Με το συγκεκριμένο άρθρο καταργείται η χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ σε εκείνους τους υπερήλικες που ανήκουν στη ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία, επειδή λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα. Η διάταξη δηλαδή αναφέρεται σε υπερήλικες που ανήκουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες όπως είναι οι τυφλοί-παραπληγικοί-τετραπληγικοί – αιμορροφιλικοί κ.λπ. , οι οποίοι είτε λόγω της αναπηρίας/χρόνιας πάθησης τους είτε της ολιγωρίας όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων να εφαρμόσουν πολιτικές ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση δεν έχουν συμπληρώσει τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους.

Οι συντάκτες του άρθρου 69 φρόντισαν να καταργήσουν αυτό το δικαίωμα ακόμα και σε εκείνους τους ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους ήδη χορηγείται αυτό το εξαιρετικά χαμηλό ποσό (340€) σύνταξης του ΟΓΑ!

Είναι αδιανόητο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε την επιδεικτική απουσία πολιτικών και μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, να σχεδιάζονται και να προωθούνται μέτρα τα οποία αφαιρούν το δικαίωμα της ζωής και της αξιοπρέπειας από ανασφάλιστα άτομα με βαριά αναπηρία που ανήκουν στην τρίτη ηλικία!

Η επιστολή http://www.esaea.gr/
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. στηρίζει και καλεί όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στην αγωνιστική κινητοποίηση της Ε.Ο.Τ. την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 1 μ.μ. στο υπ. Οικονομικών

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την κινητοποίηση της Ε.Ο.Τ. που αποτελεί το γνήσιο εκφραστή των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης της χώρας και καλεί όλους τους φορείς που ανήκουν στη δύναμή της να παραστούν στην κινητοποίηση την Ε.Ο.Τ. . την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 1 μ.μ. στο υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα. Η απόφαση της ομοσπονδίας και τον φορέων μελών της είναι η παραμονή έξω από το υπουργείο για ένα 24ωρο.

Σκοπός και στόχος της κινητοποίησης αυτής είναι η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να δεσμευτεί άμεσα για την επίλυση τον πιο κάτω αιτημάτων:

- Στήριξη τον εργαζόμενων τυφλών και του εισοδήματός τους που έχει δραματικά μειωθεί με όλες τις περικοπές από το 2010 ως σήμερα.

- Επέκταση εξαίρεσης από τις περικοπές του τελευταίου μνημονίου και στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

- Λήψη ουσιαστικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους άνεργους τυφλούς.

Η ανεργία η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός απειλεί την πλειονότητα της αναπηρικής οικογένειας. Το αναπηρικό κίνημα ενώνεται και αγωνίζεται από κοινού για να αποτρέψει τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε ένα νέο Καιάδα. Αγωνιζόμαστε ενωμένοι για να αποτρέψουμε μέτρα που θα οδηγήσουν στη κοινωνική ευθανασία τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ – Η ανεξάρτητη διαβίωση στο προσκήνιο

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και η Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ιρλανδίας (DFI) καλούν την ιρλανδική κυβέρνηση να επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) και το σχέδιο εφαρμογής για την Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση.