Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Νέα πρωτοποριακή τεχνική για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

πηγή http://www.protothema.gr/
Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα νανοτεχνολογική μέθοδο αντιμετώπισης σοβαρών αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, που βασίζεται στην τροποποίηση ενός μικροσκοπικού σωματιδίου, το οποίο, όταν εισάγεται στον οργανισμό, απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να μην επιτίθεται πια στον ασθενή.

Η πρωτοποριακή τεχνική, που αρχικά δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα, θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε διάφορες αυτοάνοσες ανθρώπινες παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 1, το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες κ.α.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας - ανοσολογίας Στέφεν Μίλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», κατάφεραν να σταματήσουν την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια.

Στη συγκεκριμένη νευρολογική νόσο, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην προστατευτική μεμβράνη της μυελίνης, η οποία περιβάλλει και μονώνει τα νεύρα του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των ματιών.

Όταν η μυελίνη καταστρέφεται, τα ηλεκτρικά σήματα δεν είναι δυνατό να μεταδοθούν σωστά μέσων των νεύρων, με μια πληθώρα συνεπειών (μούδιασμα, παράλυση, τύφλωση κ.α.).

Οι ερευνητές εισήγαγαν με ενδοφλέβια ένεση στο σώμα των πειραματόζωων νανοσωματίδια στα οποία είχαν προσαρτήσει ειδικά αντιγόνα μυελίνης, δηλαδή πρωτεΐνες που σταματούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει την μυελίνη ως ξένο εισβολέα. Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα αποκατέστησε τις φυσιολογικές αντιδράσεις του και έπαψε να καταστρέφει μόνο του τα νεύρα των ζώων.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, αφού σταμάτησαν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας χάρη στη νέα τεχνική, εμπόδισαν την επανεμφάνισή της στα πειραματόζωα για διάστημα έως 100 ημερών, κάτι που ισοδυναμεί με αρκετά χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου ασθενούς.

Έτσι, στο μέλλον, αντί να παίρνουν κάποιο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που θα καταστέλλει όλο το ανοσοποιητικό σύστημα (πράγμα που έχει γενικότερες παρενέργειες, όπως μεγαλύτερη πιθανότητα για λοιμώξεις και καρκίνο), οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν τη θεραπεία με νανοσωματίδια, τα οποία επιλεκτικά θα «φρενάρουν» εκείνο το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται για την πρόκληση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Για «σημαντικό επίτευγμα» έκανε λόγο ο Μίλερ και επεσήμανε ότι «η ομορφιά της νέας τεχνικής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές αυτοάνοσες παθήσεις. Απλώς αρκεί να αλλάξουμε το αντιγόνο που συνδέεται με τα νανοσωματίδια».

Τα εν λόγω νανοσωματίδια, που έχουν διάμετρο 500 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) και παράγονται από ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές (PLG), έχουν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ Food and Drug Administration (FDA), για διαφορετική όμως χρήση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν να παραχθούν εύκολα σε μεγάλους αριθμούς, γεγονός που θα καταστήσει φθηνότερη μια μελλοντική νανοτεχνολογική θεραπεία σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ήδη η τεχνική δοκιμάζεται σε άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1 και το άσθμα. Ακόμα, η νέα μέθοδος θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση, ώστε να «εκπαιδευθεί» κατάλληλα το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να μην απορρίπτει το μόσχευμα, θεωρώντας το ξένο σώμα.

Δ Ω Ρ Ε Α Ν Τα Εμβόλια & ό,τι χρειαστεί για όλα τα παιδάκια!!!

Κάθε Δευτέρα 10:00 - 12:00 & Τρίτη / Τετάρτη / Πέμπτη / Παρασκευή 12:00 - 13:30 στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός
Δ Ω Ρ Ε Α Ν Τα Εμβόλια & ό,τι χρειαστεί για όλα τα παιδάκια!!!

Κάνε Μια Μικρή Πράξη Ζωής...ΔιαδώστεΤο Αξίζει!!!

Εκδήλωση Εθελοντικών Οργανώσεων στο Forum Ανάπτυξης: Τι λέμε στα παιδιά μας για το μέλλον τους

http://www.thebest.gr/news/
Η Οργανωτική επιτροπή του Forum Ανάπτυξης και οι εθελοντικές οργανώσεις «Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει», «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής και Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία - Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας» διοργανώνουν τη Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, στις 10:30 μ.μ. στην Αίθουσα ΙΙ, στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ», εκδήλωση με θέμα: «Τι κάνουμε σήμερα για να επιβιώσουμε και να πάμε μπροστά - Τι λέμε στα παιδιά μας για το μέλλον τους».
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι εξής:
  • Γιώργος Σπηλιόπουλος, Φιλόλογος, Εκπ/κος Β’θμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος συλλόγου «Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει»
Θέμα: «Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες: ζώντας ένα δύσκολο παρόν βαδίζουν σε ένα αβέβαιο μέλλον! Προτάσεις υπέρβασης του αδιεξόδου»

  • Ελένη Κοττά-Μπαλαδάκη, Γραμματέας Δ.Σ. «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και
Ρένα Πεγιάζη, Ειδική Γραμματέας Δ.Σ. «ΠΡΟΤΑΣΗΣ»
Θέμα: «Κοινωνική Δικτύωση - Ξαναχτίζουμε τη γειτονιά μας»
Αγγελική Τριανταφύλλου, Πρόεδρος Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας, Γ. Γρ. ΠΟΣΟΨΥ
Θέμα: «Κοινωνική αλληλεγγύη της κοινωνίας των πολιτών-Απάντηση στην κρίση»
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ του πολυσυνεδρίου FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012.

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Παράνομα τα νέα εργασιακά μέτρα

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έκρινε παράνομα τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους μισθούς, τις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις.
http://andounis.blogspot.gr/

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ-ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ.ΟΛΟΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Νέο χαράτσι στους ασθενείς! Εκτός αποζημίωσης δεκάδες φάρμακα.
Όλος ο κατάλογος.Αμέτρητα φάρμακα βγαίνουν και πάλι εκτός αποζημίωσης με βάση απόφαση του υπουργείου υγείας που δημοσιεύεται από τον ΕΟΦ.
Έτσι χιλιάδες ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα σκευάσματα αυτά έστω κι αν χρειάζονται ιατρική συνταγή.
http://newsitsamea.blogspot.gr

Κοινωνική οικονομία - Ευρωπαϊκές πολιτικές και εξελίξεις

Η παρατεταμένη κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας, με την συνεχή διόγκωση των φαινομένων της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της υπερκαταναλωτικής κουλτούρας σε βάρος του περιβάλλοντος, τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και οι οικονομικές ανισότητες προκάλεσαν κενά, ελλείμματα πολιτικά, θεσμικά, καθώς και ανάγκη χάραξης νέων πολιτικών και κατευθύνσεων για την επίλυσή τους. Στο πλαίσιο αυτό η άνοδος των νέων μορφών κοινωνικής οικονομίας, των εθελοντικών ή μη κερδοσκοπικών-κυβερνητικών οργανώσεων, η διεύρυνση, δηλαδή, της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» εκτός του ότι βρήκε πεδία δράσης πολλαπλά, αναδείχτηκε σε πολλούς τομείς «δύναμη», δύναμη αντίστασης, συμμετοχικότητας, ελέγχου, «φωνή συνείδησης» ταγμένη σε ουμανιστικά ιδανικά, που τόσο απαραίτητα είναι στην εποχή μας.

Τί ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας 2013 των αναπηρικών αυτοκινήτων

Στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr που άνοιξε χθες δεν υπήρχε, σκόπιμα, πρόβλεψη για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής και είναι αδύνατο να εκδοθεί το σχετικό ειδοποιητήριο.

Σύμφωνα, όμως, με ασφαλείς πληροφορίες από την Κεντρική Υπηρεσία

του Υπουργείου Οικονομικών, φέτος οι κάτοχοι των απαλλασσομένων οχημάτων δεν θα καταβάλουν ούτε τα 5 ευρώ – ποσό που κατέβαλαν πέρυσι και αντιστοιχούσε στην αξία του αυτοκόλλητου σήματος –γιατί απλούστατα, για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, όπως είναι γνωστό, δε θα υπάρχει το αυτοκόλλητο σήμα.

Με διευκρινιστική δε εγκύκλιο που θα ακολουθήσει, θα προβλέπεται για αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων η προσέλευσή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, για να προμηθευτούν τη σχετική «απόδειξη χωρίς πληρωμή» των τελών κυκλοφορίας από το τμήμα αυτοκινήτων.