Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ «Διημερίδα για τις Νεώτερες Εξελίξεις στη Θεραπεία Νευρολογικών Νοσημάτων»

Η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών και η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, διοργανώνουν το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών τη Διημερίδα ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ «Διημερίδα για τις Νεώτερες Εξελίξεις στη Θεραπεία Νευρολογικών Νοσημάτων».

Προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Άτομα με Αναπηρία

Στη χώρα μας τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί.
 Η αναπηρία είναι μία κατάσταση πολύπλευρη και πολύπλοκη.
Οι πολίτες με αναπηρία και οι οικογένειές τους βίωσαν και βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ρολό υποτακτικού μαθητή και με τις ευλογίες της τρόικα εφάρμοσαν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες, απάνθρωπες και βάρβαρες πολιτικές, καταλύοντας πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπεδώνοντας τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος οδηγώντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση και στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση.
Το άτομο που βιώνει την αναπηρία έχει να λύσει ζητήματα και να άρει εμπόδια σε καθημερινή βάση.
Στην αυτοεξυπηρέτηση και αυτόνομη διαβίωση του, στη σωματική και ψυχική του υγεία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον κοινωνικό/ελεύθερο χρόνο του.
Η πραγματικότητα για τα Α.με.Α είναι δύσκολη, σκληρή και πολλές φόρες τραγική. Καταπατούνται και αμφισβητούνται βασικά τους δικαιώματα. Μπορεί να αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα;
Η πολιτεία και η κοινωνία είναι έτοιμες να δεχτούν τη διαφορετικότητα, την ανθρώπινη ποικιλομορφία και να  προβούν σε άμεσα και επαρκή μέτρα για την έμπρακτη άρση των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και των αποκλεισμών των ανθρώπων με αναπηρία από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση και συμμετοχή τους στην καθημερινότητα της ζωής(μεταφορές, δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι κλπ);
Ποια είναι η κατάσταση στις προνοιακές δομές στην ειδική εκπαίδευση  και στο δημόσιο σύστημα Υγείας;
Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση της αριστεράς, η αυριανή  κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και ανόρθωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Καλείται με τα μέτρα που θα λάβει να προσπαθήσει να άρει τα εμπόδια αυτά, να άρει τις αδικίες για τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και κυρίως αυτά του μνημονίου  και να δώσει στους πολίτες με αναπηρία τη χαμένη τους αξιοπρέπεια μακριά από πελατειακές σχέσεις ,οίκτο και  φιλανθρωπία.
Mε αυτό τον γνώμονα  παρουσιάζουμε τις Προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Άτομα με Αναπηρία.

Άμεσα μέτρα χωρίς επιβάρυνση κρατικού προϋπολογισμού

 • Έκδοση κάρτας αναπηρίας εν είδη ταυτότητας, η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση που το άτομο με αναπηρία καλείται να ασκήσει δικαίωμά του που απορρέει από τους νόμους.
 • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας  των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ευρύτερου δημοσίου τομέα, ΟΤΑ Α΄ και Β Βαθμού και εξαίρεσή τους από κάθε διαθεσιμότητα απόλυση ή υποχρεωτική  μετάταξη
 • Ριζική αναμόρφωση του νόμου 2643/1998 για την επαγγελματική αποκατάσταση των Α.με.Α αποκλειστικά, και του νόμου 3699/2008 για την ειδική εκπαίδευση των Α.με.Α.
 • Σε περίπτωση φορολογικής ή ασφαλιστικής οφειλής ή σε συνδυασμό και των δυο υποχρεώσεων  στα άτομα με αναπηρία άνω του 67% καθώς και για όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, θεσμοθετείται ρύθμιση χρεών που το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
 • Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών,  μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
 • Καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λόγω χρεών στα άτομα με αναπηρία άνω του 67% καθώς και για όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%.
 • Άμεση διευθέτηση της λειτουργίας επιτροπών «Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας» ΚΕΠΑ για μείωση χρόνου αναμονής, αναδρομική καταβολή προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων από υποβολή της αίτησης στα ΚΕΠΑ στους/στις δικαιούχους και συνέχιση της χορήγησής τους μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση, καθώς και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλο το προαναφερθέν διάστημα.
 • Κατάργηση καταβολής κάθε παράβολου από το εξεταζόμενο στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές.
 • Διεύρυνση του καταλόγου των  μη αναστρέψιμων παθήσεων και γενικά  νομοθετική ρύθμιση όλων των προβλημάτων των ΚΕ.Π.Α.
 • Εξίσωση δικαιωμάτων ανά κατηγορία αναπηρίας.
 • Εξίσωση νομοθετικού πλαισίου των Α.με.Α στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων των Α.με.Α σε σταθερή μηνιαία καθορισμένη  ημερομηνία χωρίς θέσπιση οικονομικών κριτηρίων και επέκταση του σε κατηγορίες αναπήρων οι οποίοι δεν το λαμβάνουν (κωφοί από 18-65 ετών η παιδία με νοητική υστέρηση που παίρνουν την σύνταξη θανόντος γονέα κλπ).
 • Αυστηρή τήρηση του Γενικού Οικοδομικού Κώδικα και αναθεώρηση όπου επιβάλλεται, που να εξασφαλίζει  την προσβασιμότητα των αναπήρων σε όλες τις νέες κατασκευές, δημόσιες και ιδιωτικές, υποχρεώνοντας παράλληλα τις όποιες δυνατές εργονομικές προσαρμογές στις ήδη υπάρχουσες και στο δομημένο περιβάλλον εντός τριετίας.
 • Περιοδική αξιολόγηση και έλεγχος δομών παροχής υπηρεσιών φροντίδας ατόμων με αναπηρία.
Άμεσα μέτρα με σχετικά μικρή επιβάρυνση κρατικού προϋπολογισμού

 • Άμεση αποκατάσταση και προστασία των εισοδημάτων των εργαζόμενων και συνταξιούχων Α.με.Α και των οικογενειών τους με ακύρωση όλων των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και των λοιπών μνημονιακών νόμων που οδήγησαν στις δραστικές περικοπές των μισθών, συντάξεων, ΕΚΑΣ , κοινωνικών παροχών κλπ.
 • Δωρεάν και πλήρη φαρμακευτική - νοσοκομειακή περίθαλψη των ατόμων με αναπηρία και ειδικά των χρονίως πασχόντων, ανεξαρτήτως ποσοστού .
 • Δωρεάν  παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, αναλώσιμων υγειονομικών υλικών και τεχνικών βοηθημάτων για κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες όπως  προθετικά μέλη, ακουστικά βαρηκοΐας οφθαλμικές προθέσεις  κ.λ.π.
 • Ενίσχυση των ειδικών σχολικών μονάδων, που δεν θα λειτουργούν ως «χώροι φύλαξης», αλλά ως χώροι παροχής ειδικής εκπαίδευσης, στελεχωμένες με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
 • Παράλληλη στήριξη από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλο το εκπαιδευτικό ωράριο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς .
 • Δημιουργία Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ)  σε κάθε νομό με πλήρη  στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό όπως εκπαιδευτές κινητικότητας τυφλών ΠΕ 31,παιδοψυχίατρους για να γίνεται πιο σωστά η διάγνωση των  μαθησιακών δυσκολιών και η γνώμη του γονέα να είναι δεσμευτική για το σχολείο που θα πάει το παιδί με αναπηρία.
 • Δημιουργία σε κάθε νομό εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης για Α.με.Α, καθώς και δημόσια ΙΕΚ για επαγγελματική κατάρτιση και μελλοντική επαγγελματική απασχόλησή τους.
 • Άμεση  καταβολή  των  καθυστερουμένων  επιχορηγήσεων χωρίς περικοπές claw back ή rebate από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ  προς τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας.
 • Καταβολή του ημερήσιου νοσηλίου, χωρίς περικοπές, στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και κέντρα κλειστής περίθαλψης Α.με.Α.
 • Εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα  για όλους τους εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση και τις προνοιακές δομές, με καταβολή όλων  των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι  εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
 • Απαλλαγή φορολόγησης περιουσίας φορέων και ιδρυμάτων δημόσιου η ιδιωτικού τομέα που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους Α.με.Α με ποσοστό  άνω του 67%.
 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας των Α.με.Α. κατά 50% πλέον του θεσμοθετημένου και παράταση 6 μηνών της χορήγησης του.
 • Απρόσκοπτη ηλεκτρονική προσβασιμότητα για όλες τις κατηγορίες Α.με.Α στις ιστοσελίδες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και όλων των, Δημοσίου ενδιαφέροντος, ιστοσελίδων.Μέτρα με κανονική επιβάρυνση κρατικού προϋπολογισμού

 • Κατάργηση της συγχώνευσης των προνοιακών δομών και επιστροφή στην πρότερη αρχική νομική σύσταση τους (πριν τις πρώτες συγχωνεύσεις του 2011) ως αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.  
 • Επαναφορά των κέντρων εκπαίδευσης κοινωνικής υποστήριξης και  κατάρτισης ατόμων με αναπηρίες  (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α) στην Πρόνοια. 
 • Καθιέρωση ειδικού φορολογικού  καθεστώτος για τα άτομα με αναπηρία ποσοστού 67% και άνω καθώς και όσων επιβαρύνονται φορολογικά με τα άτομα αυτά .
 • Κατάργηση του Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και της λεγόμενης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ.
 • Εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που έχουν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν οι ίδιοι αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω.       
 • Διεύρυνση των κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ σε οικογένειες που ένα τουλάχιστον μέλος τους είναι άτομο με αναπηρία.
 • Δωρεάν χρήση όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τα Α.με.Α. αστικά υπεραστικά, και ειδική έκπτωση στις σιδηροδρομικές θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες.
 • Πλήρη χρηματοδότηση όλων των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αυστηρό κοινωνικό και οικονομικό έλεγχο από το κράτος  με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια .
 • Δωρεάν φοίτηση στα ΝΠΙΔ για όλα τα Άτομα με Αναπηρία, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Μεσοπρόθεσμες  προτεραιότητες με επιβάρυνση κρατικού προϋπολογισμού

 • Δωρεάν χορήγηση όλου του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και των  βιβλίων και συγγραμμάτων, ανάλογα με την μορφή της κάθε αναπηρίας  σε μαθητές και φοιτητές.
 • Μετάδοση των δελτίων ειδήσεων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και υποχρεωτικές μεταγλωττίσεις των ξενόγλωσσων συνεντεύξεων, καθώς και των λοιπών τηλεοπτικών προγραμμάτων, με τρόπο προσβάσιμο και στα άτομα με αναπηρία, όπως ακουστική περιγραφή για τυφλούς και σε Ελληνική νοηματική γλώσσα για κωφούς.
 • Δημιουργία αθλητικών κέντρων για Α.με.Α στις μεγάλες πόλεις και μετατροπή των ήδη υπαρχόντων, ώστε να γίνουν προσβάσιμα -κατά το δυνατό- σε αθλητές ή θεατές με αναπηρία.
 • Ίδρυση επαγγελματικών εργαστηρίων για αποκλειστική απασχόληση Α.με.Α. με προνομιακή απορρόφηση των προϊόντων από το δημόσιο τομέα τον στρατό τους Ο.Τ.Α. Φυλακές ιδρύματα κ.λπ.
 • Αξιοποίηση οικοδομικών κτισμάτων του Δημοσίου ή και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων  σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω ΕΣΠΑ για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία (Σ.Υ.Δ.).
 • Οργάνωση και λειτουργία δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης.


Οραματιζόμαστε και πιστεύουμε σε μια διαφορετική κοινωνία. Ξέρουμε όλοι μας ότι αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Ξέρουμε ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες.

Γιατί εμείς για πρώτη φορά με αυτοπεποίθηση θα συγκρουστούμε με μεγάλα συμφέροντα και κυρίως θα βρεθούμε  μέσα στην Ευρώπη για να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία δικαιούται ο ελληνικός λαός.

Η ώρα της μεγάλης νίκης πλησιάζει.
Η ώρα, που με την θέληση και την δύναμη του λαού, θα γράψουμε την 25η Ιανουαρίου στην ιστορία.
   Η ώρα που η Ελλάδα θα κλείσει τον δρόμο σε μια αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική.
     Ήρθε η ώρα που η αριστερά αναλαμβάνει με ευθύνη την διακυβέρνηση της Χώρας.
Και θα πει ναι στο μέλλον. Ναι στην αξιοπρέπεια. Ναι στην δημοκρατία.
Η ελπίδα έρχεται  Η Ελλάδα προχωράει, Γυρίζει σελίδα, η Ευρώπη αλλάζει.

ΤΜΗΜΑ ΑΜΕΑ ΣΥΡΙΖΑ

Α. Ξανθός: Κατάργηση του 5ευρου στα εξωτ. ιατρεία και του 1 ευρώ στις συνταγές

Το στίγμα του έδωσε ο Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του δήλωση ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας και μίλησε για τη λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών.
"Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, θα τα καταφέρουμε".

Τα οκτώ Νομοσχέδια για εργασιακά και κοινωνικά θέματα που έχει υποσχεθεί ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε λευκή απεργία Νοσηλευτές

Μόνο τις νομοθετημένες πράξεις καλεί τους νοσηλευτές να εκτελούν η ΕΝΝΕ, μετά την απόσυρση, στο παρά πέντε των εκλογών, από το Μάκη Βορίδη του καθηκοντολόγιου.

Με έγγραφο, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, καλεί τα μέλη της κλάδο «να συμμορφωθούν με τα νομοθετικώς ισχύοντα και να εκτελούν μόνον τις νοσηλευτικές πράξεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία», τα οποία και παραθέτει αναλυτικά.

Πληρωμή για τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2015

Όλες οι αλλαγές στo Ασφαλιστικό, που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η διασφάλιση των συντάξεων και της επάρκειάς τους πρέπει να συνδυαστεί με διεύρυνση των κοινωνικών παροχών και ενίσχυση των όσων ήδη τυπικά υπάρχουν ακόμα. Επομένως, παράλληλ... See More

Αιτήσεις για την τράπεζα τροφίμων του δήμου Πατρέων

Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα