Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΕΕΑΣΚΠ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΟΠΥΥ ΣΤΗΝ ΠΟΑμΣΚΠ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΣΤΑ ΑμΣΚΠ

Κοινοποιούμε προς ενημέρωση όλων των ΑμΣΚΠ, την απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ, σε σχετικό έγγραφο του Δ.Σ. της ΠΟΑμΣΚΠ  για την συνταγογράφηση συνταγών σε Άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Εστάλη στα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ, σε μορφή pdf .


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ      
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  Οργανισμός ΕΟΠΥΥ                                    
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ΦΑΡΜΑΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ: Παρακολούθησης και Αξιοποίησης  Ελέγχων
Πληροφορίες: Ν.Οικονόμου
Τηλ.: 210 8110667 FAX: 210 8110694
Ταχ.Δ/νση: Κηφισίας 39,151 23 E-mail: d6@eopyy.gov.gr 

Αθήνα 10-6-2013
Αριθμ.Πρωτ.: 15250


ΠΡΟΣ
Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Νεκταρίου 3. 16777
Αθήνα poamskp@otenet.gr 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 1 .Γραφείο Προέδρου 2. Γραφείο Γενικού Δ/ντή (Διαβ.έγγραφό σας με αριθμ.πρωτ.898)

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη συνταγογράφηση συνταγών σε άτομα με το χρόνιο νόσημα Σκλήρυνση κατά πλάκας-Πολλαπλή σκλήρυνση»

Σχετικά: Το υπ'αριθμ.πρωτ. 70/22-4-2013 έγγραφό σας.

Σε απάντηση στο ανωτέρω σχετικό, και σε ότι αφορά στην Υπηρεσία μας σας γνοιρίζουμε ότι σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ
1 .στις συνταγές πρέπει να αναγράφονται μόνο οι ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία ενός (1) μηνός το ανώτερο (Π.Λ. 121/2008) και υποχρεωτικά η δοσολογία, ενώ στις περιπτώσεις μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής αυτή πρέπει να αναγράφεται από το θεράποντα ιατρό και να βεβαιώνεται με υπογραφή, εκτός και εάν η συνταγή έχει καταχωρηθεί από τον ιατρό ηλεκτρονικά οπότε δεν απαιτείται υπογραφή και σφραγίδα στο ποσοστό συμμετοχής.
Συνταγές με διορθώσεις δε γίνονται αποδεκτές από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εκτός εάν υπάρχει αναγραφή των διορθώσεων όπισθεν της συνταγής, με υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού.

Στους ασφαλισμένους που ακολουθούν σταθερή επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωνή νια τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, οι ιατροί οφείλουν να χορηνούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας και μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους, κατ' εφαρμονή των διατάξεων του Π.Α. 121/2008. όπως ισχύει, καθώς και συντανές δίμηνης διάρκειας, ενημερώνοντας σχετικά το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, όπου τούτο προβλέπεται.

Οι υποχρεώσεις των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών, των συμβεβλημένων Φαρμακοποιών, των ασφαλιστικών ορνανισμών. καθώς και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης τους, διέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 121/2008 (Α', 183) ή όπως προκύπτει από τη σχετική Νομοθεσία.

Ως «υπερσυνταγογράφηση» νοείται η συνταγογράφηση μεναλύτερης ποσότητας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από αυτή που απαιτείται για την κάλυψη και θεραπεία ορίσμένου χρόvou. σύμφωνα με τη δοσολογία που αναγράφεται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος για τη συγκεκριμένη πάθηση ή η χορήγηση θεραπείας, μη εναρμονισμένης με τα εκάστοτε ισχύοντα βεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς και η αναγραφή περισσότερων παρακλινικών εξετάσεων από αυτές που απαιτούνται στα πλαίσια της διαγνωστικής διαδικασίας βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων από γιατρό ειδικότητας.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω οι ιατροί σχετικής  ειδικότητας με την πάθηση οφείλουν να χορηγούν  επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας στους πάσχοντες με Σκλήρυνση κατά πλάκας-Πολλαπλή σκλήρυνση με ποσότητα φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που απαιτείται για την κάλυψη και θεραπεία τριών μηνών.


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ
  Π.ΛΙΤΣΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου