Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Η ΕΣΑμεΑ ζητά αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών φοιτητών που έχουν γονέα ή αδελφό με αναπηρία

Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας η ΕΣΑμεΑ ζητά την αναμόρφωση του συστήματος μετεγγραφών φοιτητών που έχουν γονέα ή αδελφό με αναπηρία.

Το μέχρι σήμερα υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπές αφού δεν προβλέπει την προστασία των φοιτητών που ο γονέας τους έχει βαριά αναπηρία/χρόνια πάθηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε γονείς θαλασσαιμία, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, ινσουλινοεξαρτώμενοι, βαριά ψυχική αναπηρία, κυστική ίνωση, και λοιπές αναπηρίες χρόνιες παθήσεις.

Συστηματικά επίσης αγνοούνται οι οικογένειες των ατόμων με βαριές αναπηρίες συγκεκριμένων κατηγοριών αναπηρίας, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση. Επίσης, δεν προστατεύει τους φοιτητές των οποίων οι γονείς έχουν σοβαρές και μόνιμες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Σημαντικό είναι και το θέμα της ορολογίας που χρησιμοποιείται για κάποιες κατηγορίες αναπηρίας, η οποία είναι άκρως αναχρονιστική και καθιστά ανεφάρμοστη ακόμα και αυτή την ελλιπή ρύθμιση. Στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο χρησιμοποιείται ο αναχρονιστικός όρος «κωφαλαλία» και δεν συνάδει με τις νέες γνωματεύσεις αναπηρίας. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστατεύει φοιτητές γονέων με χρόνια νεφροπάθειας τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αγνοώντας ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υποβάλλονται και σε περιτοναϊκή κάθαρση ή είναι μεταμοσχευμένοι εκ νεφρού. Για την κατηγορία των τυφλών το ποσοστό, βάσει του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας, πρέπει να προσδιοριστεί στο 80%. Επίσης για να προστατευτούν οι οικογένειες των κινητικά αναπήρων πρέπει να αναφερθεί για αυτή την κατηγορία το ποσοστό 67%.

Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική περίοδο θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητή που έχει ο ίδιος αναπηρία ή έχει γονέα με αναπηρία/χρόνια πάθηση ή αδελφό με βαριά αναπηρία των οποίων φροντίζει η ίδια η οικογένειά του, άνευ εισοδηματικού κριτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου