Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΕΑΣΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΠ 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ-ΕΣ
                                                                                                             

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF), ως Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) και εορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009. Η φετινή που είναι η Τετάρτη 30 Μαΐου  2012 θα κάνει και πάλι έκκληση για αλληλεγγύη και υποστήριξη για 2,5 εκατ. Ανθρώπους σ’ όλον κόσμο που υποφέρουν από ΣΚΠ. 
   
 «Η ζωή μου με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας «είναι το σύνθημα που έχει αποφασίσει και κοινοποιεί η διεθνής ομοσπονδία MSIF  για την Παγκόσμια ημέρα ΣΚΠ  2012 με το μήνυμα : «Η διάγνωση της ΣΚΠ δεν σημαίνει το «τέλος» για όλα τα όνειρα της ζωής ».
Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Σ.Κ.Π. στις 30 Μαΐου 2012, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη νόσο της ΣΚΠ και για το Σωματείο μας , με την επωνυμία « Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της ΣΚΠ Δυτικής Ελλάδας» (ΕΕΑΣΚΠ), που υφίσταται από το 1992 στην πόλη της Πάτρας και καλύπτει γεωγραφικά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
 Η Σ.Κ.Π. είναι μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και χαρακτηρίζεται ως δαχτυλικό αποτύπωμα, γι’ αυτό και δεν είναι δυνατή η γενική περιγραφή της νόσου.
 Υπάρχουν υφέσεις και εξάρσεις της νόσου οι οποίες ξεκινούν συνήθως μετά από ψυχολογική ένταση, μετά  από κάποια ίωση ή μετά από κούραση σωματική.
 Πολλές πτυχές της νόσου παραμένουν ανεξήγητες και η ακριβής της αιτία δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια και δεν υφίστανται γνωστά μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου.
 Καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη οριστική θεραπεία για τη ΣΚΠ, διεξάγονται εκτενείς έρευνες και μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, οσφυονωτιαία παρακέντηση, εξετάσεις προκλητών δυναμικών όρασης και ακοής, μυελογραφία και φυσικά νευρολογική εξέταση.

 Η συμπτωματολογία της νόσου είναι τόσο ποικιλόμορφη που θα μπορούσαμε να την παρουσιάσουμε
ως την «ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα»

 Μερικά κοινά συμπτώματα σε πολλούς πάσχοντες είναι η δυσανεξία της ζέστης, διπλωπία ή θάμπωμα στα μάτια, αδυναμία ή ανικανότητα ενός ή και των δύο άκρων, διαταραχές αισθητικότητας, μουδιάσματα, προβλήματα ισορροπίας  ζάλη , αστάθεια, απρόσμενη κούραση και ορθοκυστικά προβλήματα.

Η ΣΚΠ, αν και δεν είναι τις περισσότερες φορές ορατή, εμποδίζει τους ασθενείς στην καθημερινή τους ζωή και τους φέρνει πολλές φορές αντιμέτωπους με  προβλήματα στο οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο περιβάλλον.
Με τη διάγνωση της ΣΚΠ, δε σημαίνει ότι το άτομο θα πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές του και να απομονωθεί, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να  διατηρεί την κοινωνική του ζωή, να εκδηλώνει τα συναισθήματά του, να ψυχαγωγείται και να μην εγκαταλείψει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, τους στόχους και τα όνειρά του.

Η ΣΚΠ δεν είναι μεταδοτική, ούτε κληρονομική ασθένεια, ούτε θανατηφόρος μα
ούτε και ψυχική διαταραχή.
Τα ΑμΣΚΠ θα πρέπει να μεταγγίζονται συνεχώς με Δύναμη Ψυχής και να αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση με ρεαλισμό και ευελιξία.                                    

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε , όπου το κράτος πρόνοιας μειώνεται με συνεχείς περικοπές στις κοινωνικές παροχές, εμείς αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε  όχι μόνο για τη διατήρηση των ήδη κεκτημένων , αλλά και διεκδίκηση περαιτέρω δικαιωμάτων.                                                                                                 

Η Καταπολέμηση των διακρίσεων οδηγεί στην κοινωνική ένταξη και τα Άτομα με ΣΚΠ (ΑμΣΚΠ), διεκδικούν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στη ζωή.          
   
Το ΟΡΑΜΑ μας είναι η θέσπιση Νομοθεσίας με σκοπό την επίτευξη κοινωνικής και επαγγελματικής συμμετοχής και  η στήριξη νομοθετικών μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την κατανόηση των αναγκών και δικαιωμάτων των  ΑμΣΚΠ.                                                                          

Διεκδικούμε μέτρα υποστήριξης με στόχο την ένταξη και παραμονή των ΑμΣΚΠ ως ενεργών και παραγωγικών μελών της κοινωνίας μας, με την υπογράμμιση και αξιοποίηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ικανοτήτων τους, καθώς και να βρεθεί ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού με υποστηρικτικές υπηρεσίες ποιοτικές και προσβάσιμες για αξιοπρεπή διαβίωση. 

 Στην ΕΕΑΣΚΠ έχουμε την πρόθεση και τη διάθεση να  βοηθήσουμε και να  στηρίξουμε όπου μας χρειαστούν τα ΑμΣΚΠ.
    Από την άλλη πλευρά επειδή το Σωματείο μας έχει ανάγκη από φίλους, που θα βοηθήσουν με την ηθική και υλική συνδρομή τους για να πετύχουμε τους σκοπούς μας τον καλούμε να σταθεί κοντά μας, ξυπνώντας τον εθελοντισμό μέσα του.      
    Αν θέλει λοιπόν να έρθει κάποιος στην παρέα μας, είτε γιατί πάσχει από Σ.Κ.Π., είτε κάποιος συγγενής ή φίλος του βιώνει την ασθένεια ή αν θέλει να στηρίξει την προσπάθεια μας, ή αν ακόμα θέλει να ενημερώνεται σωστά και υπεύθυνα γύρω από τη νόσο, τότε τον περιμένουμε, γιατί όλοι μαζί «ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ».
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ- ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!

Οι εκδηλώσεις τελούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρών και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου