Σκοποί μας είναι η ενημέρωση για την Σ.Κ.Π., η διάδοση πνεύματος αλληλεγγύης, η συμπαράσταση με την παροχή ηθικής και υλικής υποστήριξης και η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.Ο στόχος μας βέβαια είναι η σωστή επιστημονική ενημέρωση με συντονισμένες μελέτες και έρευνες για την Σ.Κ.Π και η ουσιαστική ένταξη και αξιοποίηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ικανοτήτων των Αμ Σ.Κ.Π, ώστε να παραμένουν ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας μας.
Τρίτη 18 Ιουνίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Προς ενημέρωση των μελών μας
Την Παρασκευή 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διεθνές συνέδριο με θέμα : «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;».
Την διοργάνωση του συνεδρίου την πραγματοποίησε η οργάνωση Trans Atlantic Consumer Dialogue (TACD) με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας .
Το συνέδριο παρακολούθησε εκ μέρους του Σύλλογο H-MGA ο κο Δημήτρης Ζάφτης, μέλος του ΔΣ.
Οι στόχοι του συνεδρίου ήταν : α) να γίνει μία ολοκληρωμένη επισκόπηση της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόσβαση στα φάρμακα (Access to Medicines, A2M) και β) να παρουσιαστούν προτάσεις και λύσεις στο πρόβλημα.
Συμμετείχαν οι ομιλητές :
• Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
• David Hammerstein, ανώτερος αναλυτής πολιτικής, TransAtlantic Consumer Dialogue, Brussels
• Νίκη Βουδούρη, Υπεύθυνη του Ιατρικού Τμήματος, ΜΚΟ «PRAKSIS»
• Γιώργος Κασσάρας, Ειδικός Σύμβουλος, Γιατροί του Κόσμου (Ελλάδα)
• Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ)
• Γιάννης Τούντας,Πρόεδρος, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
• Ιωάννης Δαγρές, Ταμίας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
• Els Torreele, Διευθυντής, Access to Medicines initiative, Open Society Foundation
• Oliver Moldenhauer, Συντονιστής Εκστρατείας Πρόσβασης, Médecins Sans Frontières (Γιατροί χωρίς Σύνορα)
• James Love, Διευθυντής, Knowledge Ecology International
• Λυκούργος Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας και Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Νίκος Κεφαλάς, Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Διευθύνων Σύμβουλος, Janssen-Cilag Pharmaceuticals
• Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
• Εκπρόσωπος της Task Forc
Δυστυχώς δεν υπήρξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.
Συντονιστής: Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος, Εφημερίδα Καθημερινή και Νέοι Φάκελοι (Τηλεόραση ΣΚΑΙ)
Οι ομιλητές παρουσίασαν ο καθένας από το χώρο που εκπροσωπούσε, τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και αφορούν την παροχή φαρμάκων στους ασθενείς.
Τα κυριότερα από αυτά είναι:
Η ανεπάρκεια των ειδικών φαρμάκων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Η αδυναμία των ασφαλισμένων να αγοράσουν το φάρμακό τους, καθώς παρατηρείται αυξημένη τιμή αγοράς σε σχέση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η διαφθορά που έχει αναπτυχτεί στα διάφορα στάδια παροχής του φαρμάκου.
Το παράδοξο άνεργοι ασθενείς που έχει λήξει το ασφαλιστικό τους δικαίωμα, να μην έχουν καμία δωρεάν παροχή και καμία πρόσβαση ακόμα και σε βασικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα αγοράζουν, και μάλιστα σε υψηλές τιμές, με ένα εισόδημα που δεν υπάρχει.
Η καθυστέρηση των πληρωμών από τον κρατικό μηχανισμό των οφειλομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα αυτές να αδυνατούν ή και να αρνούνται να προμηθεύσουν τα νοσοκομειακά ιδρύματα με νέες παραγγελίες φαρμάκων.
Η γραφειοκρατία. Άλλος χρειάζεται το φάρμακο (ασθενής), άλλος δίνει τις παραγγελίες (νοσοκομείο) και άλλος το πληρώνει (υπουργείο).
Μείωση των σημείων πρόσβασης και προμηθείας των φαρμάκων.
Παράλληλες εξαγωγές με αποτέλεσμα την τεχνητή έλλειψη ειδικών φαρμάκων.
Λύσεις που προτάθηκαν στην συζήτηση που ακολούθησε στην συνέχεια ήταν:
Γενόσημα. Αύξηση του ποσοστού διάθεσης τους στην ελληνική αγορά, αφού είναι σαφώς φτηνότερα αλλά και ισάξια σε απόδοση με τα πρωτότυπα φάρμακα.
Ηλεκτρονική ατομική κάρτα ασθενούς, στην οποία θα χρεώνονται όλες οι παροχές, χωρίς ο ίδιος να δίνει ούτε ένα ευρώ.
Διαφάνεια στην παράγωγη των φαρμάκων και συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε ο ασθενής να λαμβάνει το καλύτερο φάρμακο για τον ίδιο, χωρίς αυτό να αποτιμάται ιδιαίτερα ακριβά.
Πλήρης ενημέρωση των ασθενών για το φάρμακο εκείνο που θα τους καλύψει πλήρως, αλλά είναι δυνατόν να αγοραστεί και σε συμβατική τιμή.
Να παρέχονται κρατικές άδειες σε τρίτους από την στιγμή που έχει επέλθει λήξη του χρόνου της πατέντας του πρωτότυπου και η παρασκευάστρια εταιρεία αρνείται να δώσει αδεία παραγωγής γενόσημου.
Ανταγωνισμός, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τακτικές και προκαθορισμένες πληρωμές των οφειλομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες και κλειστοί προϋπολογισμοί των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.
Το συνέδριο έκλεισε με την προτροπή του κου David Hammerstein να ενωθούν σε μια φωνή όλοι οι έχοντες ανάγκη το φάρμακο σε όλες του τις μορφές και να απαιτήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους για σωστή περίθαλψη.
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ευγενία Μαυριάνου Αντώνης Μοστράτος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου