Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σκλήρυνση κατα πλάκας και Κρόκος Κοζάνης & «Θησαυρός» για την υγεία!

http://www.newsitamea.gr/
O κρόκος Κοζάνης (αν και στο άρθρο αναφέρονται στον κρόκο Περσίας) μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της  Σκλήρυνσης κατά πλάκας MS.
Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Immunology από μια ομάδα  ιατρικών ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα έχουν διαπιστώσει ότι ενα ενεργό   συστατικό στο μπαχαρικό κρόκο μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών με  φλεγμονές των νεύρων , όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. *
Σε πειράματα που διεξήχθησαν από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Alberta, τονίζει ότι η χρήση μιας ένωσης που ονομάζεται κροκίνη καταστέλλει τόσο την φλεγμονή οσο και το στρές ορισμένων κυττάρων με αποτέλεσμα, την μειωμένη νευρολογική βλάβη σε μοντέλα στο εργαστήριο  και σε καλλιέργειες κυττάρων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Βρήκαμε ότι υπάρχει μια ένωση στον κρόκο (σαφράν), γνωστή ως κροκίνη, που ασκεί μία προστατευτική επίδραση σε κυτταρικές καλλιέργειες κυττάρων του εγκεφάλου και άλλων μοντέλων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
                                      
Συγκεκριμένα, εμπόδισε την βλάβη  σε κύτταρα που κάνουν μυελίνη στον εγκέφαλο,  δήλωσε ο ερευνητής  Chris Power
του Πανεπιστήμιου. Σημείωσε, ότι δεν προχώρησαν ακόμη σε  κλινικές δοκιμές, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι συναρπαστικά. -Μ. Ρίτσμοντ
* Δημοσιεύθηκε σε:
VP 20Research% 20News/2011/11/Saffronandmultiplesclerosis%.
aspx. Accessed 25 του Αύγ. 2012.
Ευαγγέλου Μαριάννα
episthmi.blogspot.gr
                                      
Θεραπευτικές ιδιότητες

Μειώνει τα καρδιακά επεισόδια

Ο κρόκος, ο οποίος καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης εδώ και περίπου 300 χρόνια, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με τις πρώτες αναφορές να γίνονται σε αιγυπτιακούς παπύρους που έχουν ηλικία 3.500 ετών. Ο κρόκος αποτελούσε επίσης απαραίτητο συστατικό στα παρασκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον χορηγούσαν ως αντιπυρετικό, υπνωτικό, παυσίπονο, επουλωτικό και εμμηναγωγό.

Η ιατρική χρήση του φυτού δεν τελείωσε, ωστόσο, με την αρχαιότητα. Δεκάδες έρευνες της σύγχρονης Ιατρικής έχουν δείξει ότι ο κρόκος έχει αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση. Σε περιοχές, μάλιστα, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κρόκου, όπως για παράδειγμα η Βαλένθια της Ισπανίας, η συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι αισθητά μικρότερη.
Αλλες έρευνες έχουν δείξει τις θετικές συνέπειες που έχει ο κρόκος στη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ αποδεδειγμένες είναι και οι ιδιότητές του ως παυσίπονου στους πόνους των δοντιών και των ούλων.

Το τρίψιμο των ούλων με σκόνη κρόκου μειώνει εντυπωσιακά τον πόνο των δοντιών και τις φλεγμονές. Το μείγμα του κρόκου με μέλι δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μια πολύ απλή συνταγή για ένα καταπραϋντικό ρόφημα, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων για καρδιακό επεισόδιο, είναι το γάλα με κρόκο. Για την παρασκευή του αρκεί μια πρέζα κρόκου σε ένα βραστό φλιτζάνι γάλα, το οποίο, στη συνέχεια, πρέπει να βράσει για άλλα δύο λεπτά.

                                            

Κρόκος Κοζάνης: «Θησαυρός» για την υγεία!

Προμηθευτείτε, λοιπόν, τον κρόκο Κοζάνης και χρησιμοποιήστε τον στα φαγητά, στα γλυκά και στα ροφήματά σας. Είναι ιδανικός για φαγητά όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, το κοτόπουλο, το αρνί, τις ψαρόσουπες και τα όσπρια, ενώ παράλληλα ταιριάζει σε γλυκά, όπως το κέικ, το παγωτό και το τσουρέκι. Μπορεί να προστεθεί στο νερό, στο γάλα και στο τσάι, χαρίζοντας το λεπτό του άρωμα και τη πικάντικη γεύση του. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού και σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται τοξικός για τον οργανισμό.

Η δοσολογία πρέπει να είναι μικρή και διαφοροποιείται σε κάθε συνταγή, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται (πικρίζει) η γεύση των φαγητών. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα μουλιάζουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και προστίθεται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Ακόμη μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία αλλά και στην τυροκομία.

Όσον αφορά στην κατανάλωση ροφημάτων κρόκου κοζάνης όταν ο κρόκος είναι σε στίγματα, υπολογίζουμε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα. Όταν ο κρόκος είναι σε σκόνη χρησιμοποιούμε μισό από το φακελάκι των 0,25g για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Η σκόνη δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά προστίθεται κατευθείαν στα ροφήματα ή το νερό.

Η συστηματική ένταξη του κρόκου κοζάνης συστήνεται καθημερινά είτε στη μαγειρική είτε σε μορφή ροφημάτων, έτσι ώστε να αυξηθεί η αντιοξειδωτική πρόσληψη, η οποία αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία

life2day.gr
1greek.wordpress.com
bemary.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου