Η ΕΕΑΣΚΠ ενημερώθηκε από μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΑμΣΚΠ για τις παρακάτω επιστολές και σας τις παρουσιάζουμε :
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
θέμα: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας
Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βρίσκονται στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Στα περισσότερα από 70.000 ΑΜΕΑ έχει ανασταλεί η σύνταξη και το προνοιακό τους επίδομα για διάστημα που φτάνει μέχρι και 14 μήνες, μέχρι να επανεξεταστούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και να εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης
Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της
Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αποτέλεσμα την από 1ης Σεπτεμβρίου 2011
κατάργηση όλων των υγειονομικών επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας, με εξαίρεση
τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και της ΕΛΑΣ.
Τα προβλήματα λειτουργίας των ΚΕΠΑ αναγνωρίστηκαν και από το ΙΚΑ, το οποίο με ανακοίνωση του στις αρχές Ιουλίου 2012, ανέφερε ότι το ΙΚΑ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στον όγκο των περιστατικών που εκλήθη να διαχειριστεί, κυρίως λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού γιατρών του Ειδικού Σώματος, αλλά και αδυναμιών της διαδικασίας. Στην ίδια ανακοίνωση δεσμεύτηκε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα ανακουφίζονταν οι πολίτες καθώς ο προγραμματισμός των Υγειονομικών Επιτροπών θα γινόταν νωρίτερα, (τουλάχιστον 2 μήνες πριν την ημερομηνία εξέτασης), ενώ θα συνεχίζονταν οι προσπάθειες από την πλευρά του Ιδρύματος για περαιτέρω ενίσχυση του Ειδικού Σώματος με επιπλέον γιατρούς.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι τα ΚΕΠΑ σημειώνουν ήδη 14 μήνες λειτουργίας, ενώ το χρονοδιάγραμμα του ΙΚΑ έχει ξεπεραστεί με συνέπεια την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ΑΜΕΑ καθιστώντας τους ουσιαστικά πολίτες δεύτερης κατηγορίας,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Για ποιο λόγο, παρά τις βελτιώσεις και την αύξηση του ιατρικού προσωπικού εξακολουθούν οι καθυστερήσεις;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος, Μάρκου Κατερίνα, Ρεπούση Μαρία, Νίκος Τσούκαλης ,
Ψύρρας Θωμάς
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών»
ΣΧΕΤ: Η 3968/14-11-2012 Ερώτηση
2 Ο ΔΕΚ. 2012
ΕΠΕΙΓΟΝ
ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ 7-12-2012
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19-12-2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Αριθ.Πρωτ.: Φ.90022/28446/1952
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝ.
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤ/ΞΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
ΤΜΗΜΑ : Α' / Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29, Αθήνα 1.Τμήμα Ερωτήσεων (2 αντίγραφα)
Ταχ. Κωδ. : Τ.Θ. 1141-10110 2. Βουλευτή κα. Μ. Γιαννακάκη
Πληροφ. : Γ. Κουλουμβάκη 3. Βουλευτή κ. Γ. Κυρίτση
Τηλέφ. : 2103368089 4. Βουλευτή κα. Κ. Μάρκου
5. Βουλευτή κα Μ. Ρεπούση
6. Βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη
7. Βουλευτή κ. Θ. Ψύρρα
ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών»
ΣΧΕΤ: Η 3968/14-11-2012 Ερώτηση
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Μ. Γιαννακάκη, Γ. Κυρίτση, Κ. Μάρκου, Μ. Ρεπούση, Ν. Τσούκαλη και Θ. Ψύρρα, σχετικά με καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στον προγραμματισμό της εξέτασης ασφαλισμένων από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.ΠΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Σε εφαρμογή του ν. 3863/10, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν.3396/11, συστήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τέθηκε σε λειτουργία από 1/9/11 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.).
Το ΚΕΠΑ δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν εξήντα ένα (61) σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. πανελλαδικά για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των περιστατικών που κλήθηκε η αρμόδια Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να διαχειριστεί.
Έργο των υγειονομικών επιτροπών είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ, καθώς και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται σχετική γνωμάτευση και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αναπηρίας προσδιορίζονται πλέον με βάση τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΥΑ αρ. φ. 11321 /οικ. 10219/688/12f ΦΕΚ ΒΊ506/4-5-12).
Επισημαίνεται ότι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην εξέταση των ασφαλισμένων από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (όπως νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων), οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη στελέχωση των οικείων επιτροπών. Για το λόγο αυτό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχωρεί περαιτέρω σε διαδικασία ένταξης στο Ειδικό Σώμα Υγειονομικών Επιτροπών και ιατρών τόσο του Ε.Σ.Υ. όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης όλων των εκκρεμών περιπτώσεων, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται προγραμματισμός και συγκρότηση μη αμιγών επιτροπών για την εξέταση περιστατικών που αφορούν τις επίμαχες ειδικότητες.
Επίσης, έχει κινηθεί η διαδικασία ένταξης και ιδιωτών ιατρών, προκειμένου το ανωτέρω Σώμα να ενισχυθεί με τετρακόσιους (400) ακόμα ιατρούς των παραπάνω ειδ κοτήτων.
Είναι ευνόητο ότι κατά προτεραιότητα εξετάζονται τα αιτήματα που αφορούν σε απονομές και παρατάσεις συντάξεων καθώς και χορηγήσεις προνοιακών επιδομάτων.
Σημειώνεται ότι το μήνα Οκτώβριο λειτούργησαν (1200) υγειονομικές επιτροπές (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες), πανελλαδικά και εξετάστηκαν (22.800) αιτήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκκρεμουσών περιπτώσεων. Ακόμη, για το μήνα Νοέμβριο προγραμματίσθηκε να λειτουργήσουν (905) επιτροπές και η διαδικασία προγραμματισμού συνεχίζεται για το Δεκέμβριο.
Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές στις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν.3846/10, καθορίστηκε επ'αόριστον η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίοι κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας 80%, εφόσον πάσχουν από:
α) Σύνδρομο Down- αυτισμό- υψηλού βαθμού νοητική στέρηση
β) Ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή κάτω άκρων
γ) Φωκομέλειες
δ) Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
ε) Μεταμόσχευση νεφρών ή άλλων συμπαγών οργάνων
στ) Τυφλότητα
ζ) Παραπληγία- τετραπληγία
η) Ινώδη κυστική νόσο
Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4038/12 προβλέπεται ότι μπορούν να καθορίζονται και άλλες παθήσεις, πλην των παραπάνω, με διάρκεια αναπηρίας για χρόνο αόριστο, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με την υπ'αριθμ. Φ80000/οίκ.3647/212/4-7-11 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ' 220), όπως τροποποιήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ιατροί του Ειδικού Σώματος έχουν την ευχέρεια να αποφαίνονται κατά την επιστημονική τους κρίση για την επ'αόριστον διάρκεια μιας αναπηρίας, εφόσον αυτοί διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη (π.χ. περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, αλτσχάιμερ κλπ).
Σχετικά με τις συνταξιοδοτικές παροχές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε άτομα που βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση από τα ΚΕΠΑ, επισημαίνεται ότι η υπηρεσία μας εξετάζει νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην παράταση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, στις περιπτώσεις συνταξιούχων η εξέταση των οποίων καθυστερεί, χωρίς υπαιτιότητα τους, από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.
Εσωτ, Διανομή
Γραφείο κ. Υπουργού (Α.Π. 896/20-11-12)
Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα
Γραφείο κ. Γεν. Δ/ντή Δ. Υ.
Δ/νση Διοικ. Οργάνωσης Τμήμα Α'
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου