Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ε.Σ.Α.μεΑ. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) - NCDP

«Δεν θα μας οδηγήσουν στην κοινωνική ευθανασία»
Τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, την Πέμπτη 30 Αυγούστου, ώστε να παρουσιάσει την κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές
τους, στην παρούσα σκληρή οικονομική συγκυρία.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λαμβάνουν χαρακτηριστικά σκληρής ανθρωπιστικής κρίσης για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας ζήτησαν την ουσιαστική προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που σχεδιάζονται αυτές τις κρίσιμες μέρες να μην λειτουργήσουν ως κοινωνική γκιλοτίνα των ελάχιστων παροχών που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος για τα άτομα με αναπηρία.

Παρουσίασαν ακόμα την σκληρή και επώδυνη κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα, την κοινωνική ομηρία που βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες όταν δεν μπορούν να έχουν κάτω από συνθήκες ομαλότητας τα φάρμακά τους και τις ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται σχεδόν καθημερινά, την αγωνία και τον τρόμο που βιώνουν οι οικογένειες που έχουν παιδιά με βαριά αναπηρία (όπως νοητική αναπηρία, σύνδρομο ντάουν, αυτισμό) για την τύχη των κέντρων στήριξης τα οποία ψυχορραγούν. Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί παράλληλα, να μην επέλθει καμία μείωση στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία γιατί αυτό ισούται με κοινωνική εξαθλίωση, καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ, σε μισθούς, πλήρη εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των γονιών και κηδεμόνων αυτών από οποιαδήποτε μορφή εργασιακής εφεδρείας, την εξαίρεση των τομέων που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τη εργασιακή εφεδρεία (τομέας πρόνοιας, υγείας, εκπαίδευσης κ.τ.λ.), την τακτική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για να μην γίνονται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κοινωνικοί όμηροι των διαφόρων συμφερόντων, την αποκατάσταση των απολεσθέντων εισοδημάτων των εργαζομένων ΑμεΑ και των μελών οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους αποδεδειγμένα άτομα με βαριά αναπηρία, όπως και τη συνέχιση των Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής των καταργούμενων Οργανισμών ΟΕΕ και ΟΕΚ. Επίσης, τόνισαν ότι επιβάλλεται η άμεση «αποφυλάκιση» από το ΚΕΠΑ των 60.000 και πλέον ατόμων με αναπηρία που είναι εγκλωβισμένα σε αυτό. Ζήτησαν από τον υπουργό ο τομέας της πρόνοιας που εντάχθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την 1η Ιουλίου να έχει την κομβική θέση που του αξίζει στη δομή και τη λειτουργία του υπουργείου.

Με το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε τα εξής: «Οι Έλληνες με αναπηρία και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν , με τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις του, να οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνική ευθανασία. Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να προστατέψουμε τις ελάχιστες παροχές του ανεπαρκούς ελληνικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου