Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Tην ερχόμενη Δευτέρα  26 Νοεμβρίου 2012 στις 21.00 στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων», θα δοθεί μία συναυλία της Ορχήστρας Πατρών με  μαέστρο τον Αναστάσιο Συμεωνίδη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της μουσικής βραδιάς, η Ορχήστρα Πατρών θα ερμηνεύσει έργα των Sibelius  και Mendelssohn στο  Α’ μέρος  ενώ  το  β’ μέρος θα  είναι ένα  αφιέρωμα στην  κινηματογραφική  μουσική. ΠΗΓΗ  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/161265

Συγκεκριμένα θα  ακουστεί  το  «Concerto per Archi» του Nino Rota με  χαρακτηριστικά  θέματα από  ταινίες  του Φελίνι  και  επιλογές από  αγαπημένες μουσικές του  κινηματογράφου σε ενορχήστρωση   Arzumanyan. Η συναυλία πραγματοποιείται σε  συνεργασία με  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Συνδιοργανωτές είναι η  Λέσχη  Φίλων  Κλασσικής  Μουσικής και  οι  Φίλοι της  Ορχήστρας Εγχόρδων Πατρών.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 8 €  και 5€ φοιτητικά ενώ οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη συναυλία δωρεάν.
ΟΡΧΗΣΤΡΑ  ΠΑΤΡΩΝ- βιογραφικό σημείωμα
Το  1991  το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών αποφάσισε τη δημιουργία Ορχήστρας Εγχόρδων με ονομασία «Οι Σολίστ Της Πάτρας» και την ανάθεσή της μουσικής διεύθυνσης στον μαέστρο Δημήτρη Μποτίνη.
Η Ορχήστρα  αποτελείται από διακεκριμένους  μουσικούς με τεχνική αρτιότητα  η οποία  τους επιτρέπει να λύνουν τα πιο σύνθετα καλλιτεχνικά προβλήματα και να συμπεριλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους έργα συνθετών από τη  μπαρόκ εποχή έως τον 20ο αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα  Ελλήνων συνθετών τα οποία παρουσιάζονται σε ετήσια βάση. Αξίζει να  σημειωθεί ότι κάποια από τα έργα  αυτά είναι  αφιερωμένα  στην Ορχήστρα.
Η Ορχήστρα Πατρών καταξιώθηκε πανελλαδικά έχοντας μια  σημαντική παρουσία σε Φεστιβάλ διαφόρων μεγάλων πόλεων. Πραγματοποίησε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στα  εκπαιδευτικά τους  προγράμματα.
Το 1999 αποφασίστηκε η ανάθεση της Διεύθυνσης της Ορχήστρας στο διακεκριμένο μαέστρο Saulius Sondeckis, καθώς επίσης και η μετονομασία της σε Ορχήστρα Πατρών. Στο σημείο αυτό σηματοδοτήθηκε η έναρξη μιας διεθνούς καριέρας με την πραγματοποίηση ενός μεγάλου αριθμού συναυλιών στην Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία. Αξίζει να σημειωθούν οι εμφανίσεις στο Philharmony’s Grand Hall  του Μονάχου και οι πέντε συναυλίες στο Mirabell Schloss Konzerte στο Σάλτσμπουργκ.
Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή της στα Φεστιβάλ  Catania Musica Estate, Festival da Bach a Bartok,  Feste musicali in Emilia Romagna, 32-emes Semaines Musicales du Mont Blanc στο  Chamonix/ Γαλλία , Ost-West Musik Fest 2000 στην Αυστρία, Deutsche Mozart Tage 2000 Uberlingen-Γερμανία, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας  και Αθηνών.
To 2004 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα με την προσφώνηση «the best sound of Greece» επιλέχθηκε για την επίσημη συναυλία, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, για τους υψηλούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα και την πόλη της Πάτρας.
Την Ορχήστρα Πατρών έχουν διευθύνει διακεκριμένοι μαέστροι, όπως :  Alexandru Lascae, Μαxim Schostakovich, John Georgiadis,  A. Sunshine, V. Schmidt-Gertenbach, Georg Mais, Αλέξανδρος Μυράτ, Νίκος Τσούχλος, Θεόδωρος Αντωνίου  και  άλλοι.
Έχει συμπράξει επίσης με διεθνούς φήμης σολίστες όπως:  Μ. Τιρίμο, Άρη Γαρουφαλή, Δ. Σγούρο, P. Lang, Alexei Lubimov,  Yuri Martynov,   Λεωνίδα Καβάκο,  Γιώργο Δεμερτζή, Z. Bron, I. Oistrach, V. Tretyakov, L. Leskowitz, G. Winischhofer V.J, Geffert, N Kynaston, G Touvron, B Soustrot, O. Sautter , Ευάγγελο Μπουντούνη, Κώστα Κοτσιώλη, Ε. Ασημακόπουλο, καθώς επίσης και με το σύνολο σχεδόν του δυναμικού της Ελληνικής κλασσικής μουσικής σκηνής.
Έχει κάνει  ηχογραφήσεις για την Ελληνική Ραδιοφωνία  και παραγωγή CD.
Iδιαίτερα  πρέπει να σημειωθεί ότι οι ηχογραφήσεις στις  όπερες του Χέντελ , «Ιούλιος Καίσαρας», «Ταμερλάνος», «Αριάδνη στην Κρήτη» παίζοντας σε όργανα εποχής – ήταν το πρώτο ορχηστρικό σύνολο σε όργανα εποχής στην Ελλάδα  υπό τη  διεύθυνση του Γ. Πέτρου- απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις, όπως τα τρία σπουδαία  βραβεία ECHO   για την καλύτερη ηχογράφηση όπερας της χρονιάς από τη Γερμανική Ακαδημία Δίσκου, μοναδική διάκριση για  ελληνική ορχήστρα.
Επίσης απέσπασαν τις διακρίσεις EDITOR’S CHOICE από το περιοδικό Gramophone, CHOCK από το περιοδικό Le monde de la Musique καθώς και το βραβείο της Ενωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Η ηχογράφηση του «Ταμερλάνου» προτάθηκε από την εφημερίδα Times του Λονδίνου ως ο δίσκος της εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου