Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το Νευρολογικό Τμήμα του Γ.Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» διοργανώνει την 5η Εκπαιδευτική Ημερίδα, με θέμα «Σκλήρυνση κατά Πλάκας και πρωτοβάθμια περίθαλψη» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2013 , στις 4.00 μ. μ., στον Πολυχώρο «Αγορά Αργύρη».
Η Πρόεδρος της ΕΕΑΣΚΠ, κ. Μαργαρίτα Καραγιώργου θα συμμετέχει με την εισήγηση υπό τον τίτλο: «Ο ρόλος των Συλλόγων στην αναβάθμιση των υπηρεσιών σε πάσχοντες με ΣΚΠ» που θα λάβει χώρα στις 20:00 – 20:15.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ :
http://www.psf.org.gr/img/enimerosi_files/0816514001363117385100000.pdf

ΑΠΟ : ΟΜΙΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ "ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ" Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου "ΑγκαλιάΖΩ" Νομού Αχαΐας διοργανώνει συναυλία με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας (Προπαιδική Χορωδία, Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «Εμμέλεια», Φιλαρμονική Ορχήστρα, Θεατρικό Εργαστήρι), τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ του σκοπού του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ, στις 30 Μαρτίου 2013 και ώρα 20.30μ.μ.-22.30μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.
Γι’ αυτό ζητούμε τη στήριξη σας για να συνεχίσουμε την προώθηση του μηνύματος: «Η ΠΡΩΙΜΗ ΚΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ».
Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ !!!

Τα δικαιολογητικά για την απαλλαγή των αναπήρων από το χαράτσι

-Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απαλλαγή των αναπήρων από το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, ο υπόχρεος πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από αρμόδια αρχή, για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (παραδείγματος χάριν Υγειονομικές Επιτροπές).

Η αναπηρία πρέπει να υφίσταται κατά την 17/09/2011 ή 31/03/2012, αντίστοιχα και δεν συνδέεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά που έχουν χορηγηθεί από τα ΚΕΠΑ, και λόγω του ότι τα κέντρα αυτά λειτούργησαν και εξέδωσαν απόφαση από το έτος 2012, προκειμένου να γίνει επανυπολογισμός του ΕΕΤΗΔΕ με μειωμένο συντελεστή (0,5) λόγω αναπηρίας και για το έτος 2012, απαιτείται συμπληρωματικά γνωμάτευση γιατρού από δημόσιο νοσοκομείο, στην οποία να πιστοποιείται, ότι η αναπηρία υφίσταται τουλάχιστον, από την 17η Σεπτεμβρίου του έτους 2011.
Πανευρωπαϊκή Συλλογή Υπογραφών ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού
Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία τής ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης.
5η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Σκλήρυνση κατά πλάκας & πρωτοβάθμια περίθαλψη», θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου 2013 στον Πολυχώρο «Αγορά Αργύρη», στην Πάτρα.

Μην «καρφώνεσαι» όταν κοιτάς ΑΜΕΑ. Δείχνεις γελοίος…

-Όταν κοιτάς εκνευριστικά άκομψα και επίμονα και δίχως την παραμικρή ρημάδα διακριτικότητα ένα άτομο ΑΜΕΑ, να το ξέρεις πως φαντάζεις απίστευτα αξιολύπητος. Φάνταζεις περισσότερο αμόρφωτος και ρατσιστής, και από εκείνους που έχουν βουλοκέρι απανθρωπιάς στην ναζιστική ταυτότητά τους. Εάν κοιτάς γιατί «λυπάσαι», αν δεν σε έχουν ενημερώσει το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι η τρύπια «συμπόνια» σου. Εάν κοιτάς γιατί κατά βάθος αισθάνεσαι «τυχερός», πήγαινε καλύτερα παίξε κανένα Τζόκερ και παράτα τον άνθρωπο να συνεχίσει να ζει τόσο περήφανα όσο δεν θα ζήσεις ποτέ εσύ. Αν «καρφώνεσαι» γιατί είσαι απλά αγενής, τότε να είσαι σίγουρος πως αυτή η αδιακρισία θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Εύχομαι εις διπλούν…
ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ : Με τον κ. Γιάννη Θεοδωράκη Πρόεδρο της ΠΟΑμΣΚΠ. Παρακολουθείστε το Β΄Μέρος
ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ @ sbcTV Γιάννης Θεοδωράκης Εκπ.16 Β
www.youtube.com
ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ : Με τον κ. Γιάννη Θεοδωράκη Πρόεδρο της ΠΟΑμΣΚΠ. Παρακολουθείστε το Α΄ Μέρος
ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ @ sbcTV Γιάννης Θεοδωράκης Εκπ.16 Α
www.youtube.com
Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Ανοσογενετικού Εργαστηρίου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, είπε : «Με χαρά προσβλέπουμε το ερχόμενο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο πρώτο Συνέδριο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣΚΠ. Η συνύπαρξη τόσων διαφορετικών ειδικοτήτων επαγγελματιών υγείας μαζί με τους πάσχοντες είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας, με εκατέρωθεν οφέλη. Εγώ από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να τονίσω την σημασία που έχει η έγκαιρη έναρξη θεραπείας στην ΣΚΠ, αλλά και η έγκαιρη αλλαγή θεραπείας, όταν τα πρώτης γραμμής φάρμακα αποτυγχάνουν στην αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου. Επιπλέον με τα τόσα νέα θεραπευτικά μέσα και φάρμακα που έχουμε τα τελευταία χρόνια στα χέρια μας, αλλά και αυτά που πρόκειται να έρθουν για την ΣΚΠ, σίγουρα επιβεβαιώνονται τα μηνύματα αισιοδοξίας. Για τους πάσχοντες θα ήθελα να προτείνω το εξής: «Αναζητείστε συμμάχους στην απόφασή σας για μία θετική στάση ζωής».
Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης μέρος δ'
www.youtube.com
Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος -- Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας : «H σεξουαλική ζωή, σημαντικό μέρος της ψυχικής-συναισθηματικής ολοκλήρωσης, είναι ένα από τα βασικά κομμάτια ποιότητας ζωής του ανθρώπου που πάσχει από ΣΚΠ, ότι οι περισσότεροι των προσβληθέντων από τη συγκεκριμένη νόσο και για τα δύο φύλλα είναι νέοι ηλικίας 18-25 χρόνων, είναι κατανοητό το πόσο η διατήρηση της ερωτικής ζωής είναι ένα ισχυρό κίνητρο «του να συνεχίσω να ζω». Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο έρωτας και το sex για τους ανθρώπους που πάσχουν από ΣΚΠ είναι καθοριστική παράμετρος της θεραπευτικής ανταπόκρισης διεκδικώντας το δικαίωμα μιας ενεργητικής και μαχητικής έκφρασης στο ''δεν παραιτούμαι, θέλω να αρέσω, δικαιούμαι ενός συντρόφου στη ζωή μου. Η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων με ΣΚΠ δεν είναι πολυτέλεια μιας δύσκολης επίμονης και μακροχρόνιας νόσου, αλλά είναι ανάγκη που γεφυρώνει τη ψυχή και το σώμα, ενώνει τον άνθρωπο με τον άνθρωπο και δίνει καλύτερα δεδομένα της καθημερινής ανάγκης «του ζω και υπάρχω». Άλλωστε και ο σύντροφος εκείνου που πάσχει από ΣΚΠ συνεχίζει να διεκδικεί ερωτικά τον πάσχοντα σύντροφό του. Για αυτό το sex στη ΣΚΠ είναι δικαίωμα στη ζωή και ανάγκη στη βελτίωση της νόσου που δεν πρέπει να ξεχνούν ούτε οι ίδιοι οι πάσχοντες ούτε φυσικά και οι γιατροί».
Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης μέρος γ'
www.youtube.com
Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Επιστημονικός Διευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ -- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ «Η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει για τον πάσχοντα από Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) έναν πολύτιμο σύμμαχο, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της υγείας του σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση"
Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης μέρος β'
www.youtube.com
Η πολυπλοκότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣΚΠ τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στην Αθήνα, ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου Πολλαπλής Σκλήρυνσης που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες υγείας για θέματα που αφορούν τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας-Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στο συνέδριο θα υπάρξουν ομιλίες-τοποθετήσεις από ειδικούς επιστήμονες υγείας (ιατρούς νευρολόγους, ψυχολόγους, φυσίατρους κλπ.) σχετικούς με προβλήματα που δημιουργούνται στα άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ-ΠΣ. Επίσης θα γίνει συζήτηση πάνω στα κύρια προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΣΚΠ-ΠΣ και η ιεράρχησή τους. Στο συνέδριο θα παραστούν εκπρόσωποι της EMSP (European MS Platform), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τη ΣΚΠ (MSIF), των συλλόγων ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και άλλων φορέων.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ δήλωσε : «Το Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης ήταν όνειρο πολλών στελεχών των συλλόγων και της ομοσπονδίας που τελικά γίνεται πραγματικότητα. Μέσα από αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπάσχοντες μας για ότι νεότερο υπάρχει γύρω από την ασθένεια μας, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων που μας δημιουργεί. Μεγάλο προβληματισμό έχουμε για την αντιμετώπιση των πασχόντων από ΣΚΠ-ΠΣ και όχι μόνο, από την ελληνική πολιτεία που με τις περικοπές που κάνει στα κονδύλια για την υγεία κινδυνεύουμε ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με τα οικονομικά προβλήματα που όλοι βιώνουμε μας δημιουργεί πρόσθετο βάρος λόγω της κακής ψυχολογίας που προκαλεί. Ελπίζουμε οι πάσχοντες να μην είναι τα εξιλαστήρια θύματα των λαθών που τόσα χρόνια γίνονται και σίγουρα για τα οποία δεν φταίμε εμείς. Ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί αρρωστήσαμε, καιρός είναι να αποδοθούν οι ευθύνες σ' αυτούς που τις έχουν. Εμείς θα συνεχίζουμε να ζούμε με την ασθένεια και όχι για την ασθένεια. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρηνσης μέρος α'
www.youtube.com
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων έχει οριστεί από τον ΟΗΕ η 21 Μαρτίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1966  στην ανάμνηση ενός φριχτού γεγονότος που συνέβη λίγα χρόνια νωρίτερα, την 21 Μαρτίου του 1960, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ 70 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ.

Το Νευρολογικό Τμήμα του Γ.Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» διοργανώνει την 5ης Εκπαιδευτική Ημερίδα, με θέμα «Σκλήρυνση κατά Πλάκας και πρωτοβάθμια περίθαλψη» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2013 , στις 4.00 μ. μ., στον Πολυχώρο «Αγορά Αργύρη».
Η Πρόεδρος της ΕΕΑΣΚΠ, κ. Μαργαρίτα Καραγιώργου θα συμμετέχει με την εισήγηση υπό τον τίτλο: «Ο ρόλος των Συλλόγων στην αναβάθμιση των υπηρεσιών σε πάσχοντες με ΣΚΠ» που θα λάβει χώρα στις 20:00 – 20:15.
Το Νευρολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Πατρών Ο Άγιος Ανδρέας» διοργανώνειτην5η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη», που θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου 2013 στην Πάτρα, στον Πολυχώρο «Αγορά Αργύρη».

ΑΠΟ : ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 στις 8.00 μμ και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους στον Εκθεσιακό Χώρο των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών (Γούναρη 118), όπου ο Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών θα τιμήσει τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά και παράλληλα θα παρουσιάσει την ποιητική συλλογή του Χρήστου Μοσχονά «Στιγμές και Εικόνες».
Τα έσοδα από την ποιητική συλλογή και μέρος από την πώληση των έργων των καλλιτεχνών θα προσφερθούν υπέρ των σκοπών του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "ΆΛΜΑ ΖΩΗΣ" Ν. Αχαΐας.
Πρόσκληση σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
March 21 at 8:00pm
Τετραπληγικός παίζει στο πιάνο χωρίς δάχτυλα το «with or without you» των U2
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/03/with-or-without-you-u2-video.html

Λήμνος: Μετά από εξώδικο στο ΙΚΑ πέρασε την επόμενη από επιτροπή ΚΕΠΑ


Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Εγκυκλιο για αναστολή συντάξεων προς όλα τα ταμεία

Να προχωρήσουν άμεσα στην αναστολή της καταβολής των συντάξεων, για όσους συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί κατά τα έτη 2012 και 2013, ζητά με κατεπείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.


ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών
http://www.nomotelia.gr/photos/File/syntaxi.pdf

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 210 6515600 άρχισε να λειτουργεί στις 12 Μαΐου 2008.

Πρόκειται για μια εμπιστευτική, πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσία, που έχει ως στόχο να καλύψει το κενό πληροφόρησης και υποστήριξης που υπάρχει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και ειδικότερα στο θέμα της κατάθλιψης.
Η Γραμμή Βοήθειας στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Προγράμματος «αντί-στίγμα», υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων, και παρέχει:
• επιστημονικά τεκμηριωμένες και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με την κατάθλιψη και γενικότερα προβλήματα ψυχικής υγείας
• συναισθηματική στήριξη και βοήθεια
• ενημέρωση για τις διαθέσιμες δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται στην περιοχή διαμονής του ενδιαφερομένου και παραπομπή του, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στη Γραμμή Βοήθειας μπορεί να τηλεφωνήσει οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη ένα επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Κάθε άτομο που καλεί μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε το απασχολεί σε σχέση με γενικότερα προβλήματα ψυχικής υγείας και ειδικότερα κατάθλιψης και να πάρει πληροφορίες για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Για άλλη μια φορά θα γιορτάσουμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22/3), με αναφορές στην αδιαμφισβήτητη και ανυπολόγιστη αξία του.

Εντούτοις, αν και στη θεωρία τα πάμε κάθε χρόνο καλά, στην πράξη αποδεικνύεται η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισής του από τον καθένα και την καθεμιά μας, από τις κοινωνίες μας, τους διοικούντες και τους διαχειριστές του.

Το νερό, φυσικός και περιβαλλοντικός πόρος, είναι δημόσιο αγαθό. Υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας και η δημόσια διαχείρισή του αποτελεί τον μόνο ενδεδειγμένο τρόπο και την απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτικότερη χρήση και την προστασία του.

Η ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι δικαίωμα όλων των έμβιων όντων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους. Αν και για να φτάσει ασφαλές στις βρύσες μας απαιτούνται σημαντικά κόστη για την επεξεργασία, μεταφορά και διανομή του, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένας ακόμα οικονομικός πόρος.

Ως εκ τούτου απαιτείται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα στοχεύει στη διατήρηση, ανάπτυξη και επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτινων σωμάτων της χώρας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ), εξασφαλίζοντας παράλληλα τη σύγχρονη ελεύθερη πρόσβαση στο νερό από όλους. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να προκύψει μέσα από εξαντλητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς και τους πολίτες.
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη«Στη γραμμή των οριζόντων» υλοποιεί την Πράξη «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕΣΩ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμου» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και προσκαλεί άνεργους άνδρες και γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν στην Πράξη και να ενταχθούν σε συγκεκριμένες Δράσεις–Ενέργειες με σκοπό την δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης σε Κοι.Σ.Π.Ε. και την ευρύτερη υποστήριξη τους για την ένταξη στην αγορά εργασίας.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΡΑΣΗ ΑΜΕΣΑ - ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ

Οι Patrinistas σας προσκαλούμε, Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20:00, στην Ώρα της Γης 2013.

Ελάτε να ξεπεράσουμε τη μία ώρα, να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό! Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2013 είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Μίας δέσμευσης που δεν περιορίζεται σε 60 λεπτά αλλά θα διατρέχει την καθημερινότητά μας και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη προστασία του πλανήτη.

Oι Patrinistas, σας περιμένουμε μαζί με κεριά ρεσό στην πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της Πάτρας, στις 20.00 του Σαββάτου, σε ένα event του οποίου ο ισχυρός συμβολισμός μετατρέπεται σε πράξη και η λίστα αποδεκτών του μηνύματος περιλαμβάνει και τον ίδιο μας τον εαυτό!

Στη Βουλή για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσκλήθηκε η ΕΣΑμεΑ, την οποία και εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας, την Τρίτη 12 Μαρτίου. Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι Κωνσταντίνος Ασκούνης, πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και πρόεδροι σωματείων εργαζομένων στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας ο κ. Νάστας τόνισε ότι το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» δεν έχει καμία σχέση με το «Βοήθεια στο Σπίτι», για το οποίο η ΕΣΑμεΑ ζητά επίμονα να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Αντιθέτως το «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» αφήνει εκτός μια τεράστια μερίδα των ατόμων με αναπηρία!
Αφήνει εκτός:
- τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και κάτω,
- τα άτομα με αναπηρία που είναι ανασφάλιστα,
- τα άτομα με αναπηρία που είναι έμμεσα ασφαλισμένα,
- τα άτομα με αναπηρία που ο/η σύζυγος ή άλλο πρόσωπο με το οποίο διαβιούν δεν πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα (για π.χ. δεν έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω κ.λπ.),
- τα άτομα με αναπηρία που το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα των ωφελουμένων υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ,
- τα άτομα που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα είτε το εξωϊδρυματικό επίδομα είτε το επίδομα απολύτου αναπηρίας είτε οποιοδήποτε άλλο βοήθημα συμπαράστασης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό ο κ. Νάστας τόνισε: «Αντί να μεταβούμε σε ένα Εθνικό Δίκτυο Προστασίας σε επίπεδο Δήμων και Πολιτείας, αυτή την τραγική οικονομική περίοδο για τη χώρα, συρρικνώνονται οι παροχές των υπηρεσιών φροντίδας, με τραγικά αποτελέσματα για τους ωφελούμενους. Αλήθεια, τι θα γίνουν οι χιλιάδες θέσεις εργασίες και ο πλούτος της γνώσης και της εμπειρίας των φροντιστών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας που ανέδειξαν το πρόγραμμα ως το κορυφαίο από πλευράς κοινωνικής παροχής στην ελληνική κοινωνία; Πιστεύετε ότι ιδιώτες και επιχειρηματίες μπορούν να αναλάβουν την κοινωνική φροντίδα της χώρας χωρίς την προστασία που παρέχει η Πολιτεία»;

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να πιέσουν ώστε η Βουλή να προστατεύσει από τον οικονομικό Καιάδα τους πολίτες που υφίστανται την μεγαλύτερη ταλαιπωρία, μεταξύ των οποίων 60.000 άτομα με αναπηρία σε αναμονή εδώ και ένα χρόνο στα ΚΕΠΑ, αλλά και να πιέσει ώστε το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη αναμόρφωση και επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ καθώς και για καλύτερες παροχές από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, υπηρεσίες και αποκατάσταση. «Βρισκόμαστε σε μια διαρκή οπισθοδρόμηση, στη φάση χάραξης μιας νέας παρακαμπτηρίου οδού που οδηγεί στον Καιάδα τα άτομα με αναπηρία».

Ειδικές κατηγορίες

Πέρα από τις γενικές κατηγορίες συντάξεων λόγω αναπηρίας τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χορηγούν συντάξεις γήρατος σε άτομα με ειδικές αναπηρίες ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι κατηγορίες των πασχόντων:

1.Τυφλοί και παραπληγικοί

2. Πάσχοντες από βήτα ομόζυγο Μεσογειακής Αναιμίας που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις

3. Πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική ή Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις

4. Πάσχοντες από Αιμοφιλία τύπου Α ή Β

5. Μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας) καθώς και μεταμοσχευμένοι από μυελό των οστών που βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή

6. Πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση του νεφρού

7. Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει τετραπληγία ή παραπληγία

8. Ακρωτηριασμένοι (στα δύο άνω άκρα, στα δύο κάτω άκρα, στο ένα άνω και στο ένα κάτω άκρο.

Οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ειδικών κατηγοριών αναπήρων είναι οι εξής: Ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης ή 4.050 ημερών ασφάλισης.
Δεν καταργείται η σύνταξη υπερηλίκων ΟΓΑ
Μετά από τις συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις της ΕΣΑμεΑ ( Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία), δεν περιλαμβάνονται τελικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» οι διατάξεις του άρθρου 69 με τις οποίες καταργούνταν η σύνταξη υπερηλίκων ΟΓΑ από υπερήλικους που λαμβάνουν και το προνοιακό επίδομα.


ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr
Δικαιώματα επιβατών
Επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/reduced-mobility/index_el.htm

EOΠΥΥ: Προληπτικός Έλεγχος στα πλαισια «Πρόληψη και προαγωγή υγείας»