Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες ΑμεΑ "εγκλωβισμένα" στις λίστες αναμονής των επιτροπών χωρίς επιδόματα και συντάξεις

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα ΑμεΑ στην Πάτρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα κινητοποιούνται. Για αύριο Τρίτη, στις 11 μ.μ. έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στο ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου, στην Πάτρα. Πρόκειται για μια κινητοποίηση με πανελλαδικό χαρακτήρα.
http://www.thebest.gr/news

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤAI ΤΑ ΑΜΕΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΚΕΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.10.2012 ΕΣΑΜΕΑ

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε κάθε αρμόδιο φορέα και σε κάθε αρμόδιο παράγοντα ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπειά τους. Επιτέλους να μπει φραγμός σε πολιτικές και νοοτροπίες που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία.

ΕΕΑΣΚΠ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΑΜΣΚΠ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΠΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Αριθ. Πρωτ.:  104 /2012                                                            Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο της κοινωνικής αστάθειας, της οικονομικής κρίσης και των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, ο χώρος της υγείας αποτελεί τον τομέα ο οποίος βάλλεται διαρκώς βάναυσα.
Τα τελευταία δυο χρόνια τα Άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΑμΣΚΠ) και οι οικογένειες τους βιώνουν την αποδόμηση των κρατικών μηχανισμών κοινωνικής στήριξης, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον πιο σκληρό τρόπο.
Μέσα στο βαρύ κλίμα της κρίσης και των διαδοχικών πληγμάτων που έχει υποστεί ο χώρος της υγείας,οι Ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) που πάσχουμε από χρόνια, ανίατη και συνεχώς επιδεινούμενη νόσο που οδηγεί σε αναπηρίες, βιώνουμε επιπλέον και την προβληματική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τη λειτουργία των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) με τις απίστευτες καθυστερήσεις στη λειτουργία τους.
Η ορθή λειτουργία του θεσμού των ΚΕΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για κάθε άτομο με ΣΚΠ αφού από τα ΚΕΠΑ αποδίδονται τα ποσοστά αναπηρίας τα οποία συνδέονται άμεσα με όλες τις παροχές του κράτους πρόνοιας (προνοιακές παροχές, συνταξιοδοτικό καθεστώς, φορολογικές ελαφρύνσεις κτλ). Η απίστευτη καθυστέρηση κρατά πολλούς ασθενείς με ΣΚΠ «ομήρους» στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ συμβάλλοντας στην κοινωνική, οικονομική και ηθική τους εξόντωση!
Δυστυχώς η κατάσταση είναι πλέον επιεικώς απαράδεκτη και υπό το βάρος όλης αυτής της απίστευτης ταλαιπωρίας που βιώνουμε μαζί με χιλιάδες άλλους πάσχοντες αυτής της χώρας συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της ΕΣΑμεΑ την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, ώρα 11, έξω από τις Διεύθυνσεις των ΚΕΠΑ της χώρας.
Δηλώνουμε παρόντες σε αυτή τη συλλογική κινητοποίηση ζητώντας άμεσα τα εξής:
1)      Να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία εξέτασης και απόφασης στα ΚΕΠΑ η οποία σήμερα είναι εξαιρετικά αργή (έως και 12 μήνες)! Η απάνθρωπα μεγάλη καθυστέρηση έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα Άτομα με Πολλαπλή ΣΚΠ (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) τόσο στην υγεία τους (ιατροφαρμακευτικές παροχές) όσο και στην αξιοπρεπή τους διαβίωση (προνοιακές και κοινωνικές παροχές).
2)      Να συνεχίζεται η χορήγηση των όποιων ευεργετημάτων προβλέπονται για τα Άτομα με Πολλαπλή ΣΚΠ (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) σε όλη τη διάρκεια της αναμονής τους στις λίστες των ΚΕΠΑ, (προνοιακό επίδομα, αναπηρική σύνταξη κτλ.),ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης όπως συμβαίνει σήμερα.
3)      Να επανεξεταστεί ο ΚΕΒΑ (Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας) ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρος, χωρίς ασάφειες σε ό,τι αφορά την Πολλαπλή ΣΚΠ (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) και να συμπληρωθεί βάσει σύγχρονων ιατρικών και επιστημονικών δεδομένων, ώστε να περιλαμβάνει στις εκτιμήσεις του με σαφή τρόπο και όλα τα συμπτώματα-διαταραχές που επιφέρει η νόσος.
4)      Στις επιτροπές εξέτασης των ΚΕΠΑ να υπάρχει οπωσδήποτε νευρολόγος ειδικός και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που να έχουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία για την πολυπλοκότητα της νόσου της Πολλαπλής ΣΚΠ (Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας).

Ζητούμε μαζί με την ΕΣΑμεΑ και τους άλλους φορείς που συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 23 Οκτωβρίου τον επανασχεδιασμό της οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας της επιστημονικότητας της αδιαβλητότητας και του σεβασμού στα ανθρώπινα θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών που εξετάζονται στα ΚΕΠΑ και των οικογενειών τους.


Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ιωάννης Θεοδωράκης
Ο Πρόεδρος
Γεωργία Λαύκα
Η Γενική Γραμματέας