Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ανανεωμένο εγχειρίδιο «Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Το αναπηρικό κίνημα ζητά η ΕΕ να επενδύσει στην προσβασιμότητα & στην ένταξη

Στις 17-18 Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος συγκεντρώθηκαν στην Αγία Νάπα της Κύπρου για τη συνεδρίαση του EDF, με την υποστήριξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων μελών του σε όλη την Ευρώπη, καθώς και οι εκπρόσωποι από την Κύπρο και την ΕΕ συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης προσβάσιμης, που χωρά όλους τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το EDF εξέδωσε δήλωση σχετικά με την κρίση ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22-23 Νοεμβρίου. Ε.Σ.Α.μεΑ. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) - NCDP

Ολικό "λίφτινγκ" στον ΕΟΠΥΥ

Άμεσες είναι οι αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία αλλά και τη δομή του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος το τελευταίο διάστημα. http://www.capital.gr/News.asp?id=1668261

Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολογικής και Νομικής Υποστήριξης ατόμων σε κρίση

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ αρ.3054/18-11-2012) ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εγκρίθηκε από το Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει, σύμφωνα με το πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016, περικοπές στον τομέα της υγείας. Διαβάστε προσεχτικά τις νέες αλλαγές!

Συγκρίνετε το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) με θέμα «Τροποποίηση της αριθµ. Φ.90380/5383/738/11.4.2011 (Β, 1233) Κ.Υ.Α. “Ενιαίος Κανονισµός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)”» με τον παλιό και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως γίνονται μεγάλες αλλαγές στα ανώτατα αποδοτέα ποσά που περιέχονται στο παράρτημα του Άρθρου 15 του ΕΚΠΥ (ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΙ∆Η – ΕΙ∆ΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ – ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ) και αφορούν σε αναπηρικά καθίσματα και άλλα είδη αποκατάστασης.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ασφαλισμένοι στο Άρθρο 14 (Φυσικοθεραπείες – λογοθεραπείες – εργοθεραπείες – ψυχοθεραπείες) όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ώστε να δικαιούται κανείς φυσικοθεραπείες!

Συγκεκριμένα:

Οι ασφαλισμένοι με σοβαρά κινητικά προβλήματα λόγω κακώσεων νωτιαίου μυελού και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, ή με σκλήρυνση κατά πλάκας, πολυριζονευρίτιδα Guillain Barre, σοβαρών νόσων του Κεντρικού νευρικού συστήματος, θα πρέπει να ΜΗΝ έχουν νοσηλευθεί σε κλινική αποκατάστασης Νοσοκομείου ή Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α.) ή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (Φ.Ι.ΑΠ.) και να ΜΗΝ έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης ως εξωτερικοί ασθενείς σε Κ.Α.Α. ή Φ.Ι.ΑΠ. – μόνο τότε δικαιούνται αποζημίωση για τις φυσικοθεραπείες τους.
Επιπλέον, ορίζεται ξεκάθαρα το χρονικό περιθώριο του μόλις ενός 3μήνου από τη διάγνωση (της κάκωσης νωτιαίου μυελού, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του εγκεφαλικού, κ.λπ.), μέσα στο οποίο πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος για φυσικοθεραπεία. Αυτό σημαίνει πως αν περάσουν 3 μήνες από την πρώτη διάγνωση (της νόσου ή του ατυχήματος) και δεν έχει γίνει το αίτημα παραπομπής για φυσικοθεραπεία, τότε ο ασφαλισμένος θεωρείται «χρόνιο περιστατικό» και δεν δικαιούται φυσικοθεραπεία  πηγή http://www.disabled.gr/lib/?p=47981
 

Είσαι ανάπηρος συνταξιούχος; Στον Καιάδα και με το νόμο.

Είσαι ανάπηρος συνταξιούχος; Στον Καιάδα και με το νόμο.
Ειδικότερα:
– Αλλαξε επί τα χείρω η διάταξη που όριζε ότι η καταβολή του ΕΚΑΣ θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 64ου έτους ηλικίας και για λόγους δημοσιονομικούς- όπως αναφέρεται- η κατ
αβολή θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας
– Αλλαξε επί τα χείρω η διάταξη που εξαιρούσε από τις περικοπές συντάξεων τους συνταξιούχους με αναπηρία και πλέον η εξαίρεση αυτή θα αφορά ΜΟΝΟ εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα
– Αλλαξε επί τα χείρω η διάταξη που εξαιρούσε από τη κατάργηση των Δώρων την καταβολή που αντιστοιχεί στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα παρα-τετραπληγίας και πλέον προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η καταβολή των εν λόγω ποσών μόνο στους συνταξιούχους εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα.
– Καταργήθηκε η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας να «φρενάρει» τις μειώσεις στα εφάπαξ έως το 35% κατόπιν Αναλογιστικών Μελετών και έτσι ισχύουν οι ορισθείσες περικοπές που φτάνουν έως το 83%

Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά τους θα είναι….

ΑΠΟ : Ψυχόδραμα Πάτρας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ!
Το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου 2012 ελάτε να παίξετε,να εκφραστείτε και να γνωρίσετε τη μέθοδο του ψυχοδράματος!
Δηλώστε συμμετοχή και γίνετε ο πρωταγωνιστής της ζωής σας.
Έλλη Τριανταφύλλου, Ψυχολόγος & Μαριάννα Τουτούλη, Ειδική Παιδαγωγός
Τηλ.: 2610 271756 & 2613011232
PSYCHODRAMA.PATRAS
http://www.psychodramapatras.blogspot.gr/

ΣΤΑ 66 ΤΟ ΕΚΑΣ

Όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, για τις μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ που κυμαίνονται από 5% έως 20% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή του συνόλου των συντάξεων και ενώ στο Μεσοπρόθεσμο εξαιρέθηκαν όλοι οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, «για δημοσιονομικούς λόγους κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση του πεδίου εξαιρέσεων». Συγκεκριμένα, εξαιρούνται τελικά, μόνον όσοι λαμβάνουν το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα.

Με τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο) λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών προβλέφθηκε η κατάργηση από 1.1.2013 των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους συνταξιούχους . Εξαίρεση προβλέφθηκε μόνο ως προς την καταβολή των ποσών των δώρων και του επιδόματος αδείας που αντιστοιχούν στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα παρα-τετραπληγίας. Είναι όμως απαραίτητο, αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να συνεχιστεί η καταβολή των εν λόγω ποσών μόνο στους συνταξιούχους εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) καθίσταται ενιαίος φορέας ελέγχου και πληρωμών συντάξεων. Από 1.12.2012 η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα συγκεντρώνει, ελέγχει και διασταυρώνει τα στοιχεία των συντάξεων των δικαιούχων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου και θα υπολογίζει το ποσό της μείωσης για τους συνταξιούχους καθώς και για όσους λαμβάνουν συντάξεις από περισσότερους του ενός φορέα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού κρίνεται αναγκαία η θέσπιση από 1.1.2013 ενιαίας ημερομηνίας καταβολής (η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) όλων των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Δημοσίου.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών να ρυθμίζεται ο τρόπος εφαρμογής για Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που καταβάλλουν παροχές που δεν ανάγονται σε μηνιαία βάση καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Όλες οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο και αφορούν στο υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να είναι έτοιμες, έως το τέλος του χρόνου.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1669573