Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το αναπηρικό κίνημα ζητά η ΕΕ να επενδύσει στην προσβασιμότητα & στην ένταξη

Στις 17-18 Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος συγκεντρώθηκαν στην Αγία Νάπα της Κύπρου για τη συνεδρίαση του EDF, με την υποστήριξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων μελών του σε όλη την Ευρώπη, καθώς και οι εκπρόσωποι από την Κύπρο και την ΕΕ συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης προσβάσιμης, που χωρά όλους τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το EDF εξέδωσε δήλωση σχετικά με την κρίση ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22-23 Νοεμβρίου. Ε.Σ.Α.μεΑ. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) - NCDP

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) και 24 την έχουν επικυρώσει. Επίσης, η ΕΕ έχει επικυρώσει τη CRPD. Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει δεσμευθεί για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η συζήτηση της συνεδρίασης του EDF επικεντρώθηκε στα εξής:

- Η εφαρμογή της Σύμβασης στην ΕΕ
-Η παρουσίαση μιας ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα και η υιοθέτηση της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα στους δικτυακούς τόπους το 2013
- Διαρθρωτικά ταμεία 2014-2020: πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων

«Η CRPD έχει έρθει για να φέρει μια νέα αλλαγή προτύπου, για να αλλάξει την κοινωνία και τον εαυτό μας και τον τρόπο που οργανωνόμαστε ως αναπηρικό κίνημα. Επειδή είμαστε οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα είμαστε συμβατοί με τη Σύμβαση. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να οδηγήσουμε την κοινωνία σε μια εποχή της αλλαγής. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα, σε καιρούς κρίσης: τα άτομα με αναπηρία δεν θα αποδεχθούν να είναι τα θύματα μιας κρίσης, για την οποία δεν ευθύνονται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και θεσμικά εργαλεία για την εφαρμογή της CRPD. «Η πραγματική προστασία των δικαιωμάτων αυτών δεν είναι θέμα ελεημοσύνης ή ευαισθησία, αλλά νομικό, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας είναι συνώνυμη με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας».

Ο ευρωβουλευτής και μέλος της Διακομματική Ομάδας για την Αναπηρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τάκης Χατζηγεωργίου συνέβαλε στη συνεδρίαση του EDF με τη δέσμευση να συνεργαστεί με το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα: «Δημοκρατία σημαίνει την αναζήτηση και τη συμμετοχή των ευάλωτων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, ιδίως των ΑμεΑ στο σχεδιασμό της πολιτικής και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα».

Εκπροσωπούμενη από τη διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Χριστίνα Φλουρέντζου, η υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους συνεχάρη το EDF για την εποικοδομητική και μακροχρόνια εργασία που έχει κάνει για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και υπογράμμισε ότι «παρά την οικονομική κρίση, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας Νάκης Τσόκκος τόνισε τις προσπάθειες του Δήμου Αγίας Νάπας στις ίσες ευκαιρίες και στην ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την καταπολέμηση των διακρίσεων. «Παρά τις προσπάθειες μας, η δυνατότητα πρόσβασης εξακολουθεί να είναι προβληματική, όχι λόγω της έλλειψης βούλησης εκ μέρους μας, αλλά λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού που διατίθεται για την υλοποίηση αυτών των έργων», δήλωσε ο κ. Τσόκκος.

Θέλουμε η ΕΕ να επενδύσει στην Προσβασιμότητα και στην Κοινωνική Ένταξη

Η αναγνώριση ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί δυσανάλογα σκληρά από την κρίση, κάτι που οδηγεί στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους και θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά τους δικαιώματα, κατά τη συνεδρίασή του στην Κύπρο, το EDF εξέδωσε δήλωση σχετικά με την κρίση ζητώντας κοινωνικές επενδύσεις για την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Η δήλωση θα αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22-23 Νοεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου