Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ε.Σ.Α.μεΑ. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) - NCDP

Άμεση τροποποίηση εγκυκλίου με αυθαίρετες προϋποθέσεις χορήγησης προνοιακού επιδόματος
https://www.facebook.com/
Με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο αξιώνει την άμεση τροποποίηση εγκυκλίου που καθορίζει με αυθαίρετο τρόπο τις προϋποθέσεις χορήγησης προνοιακού επιδόματος.

Πιο συγκεκριμένα η Συνομοσπονδία ζητά να τροποποιηθούν συγκεκριμένα σημεία της υπ’ αριθ. πρωτ. εγκυκλίου Π3Α/φ.32/γπ.ΟΙΚ.

141770/22-12-2011 της Διεύθυνσης Προστασίας ΑμεΑ Τμήμα Α΄, η οποία εκδόθηκε κατά την περίοδο που η ανωτέρω Διεύθυνση ήταν στην αρμοδιότητα του Υφυπουργού Υγείας κ. Μ. Μπόλαρη, με θέμα : Σχετικά με το άρθρο 46 του ν. 4025/2011 και συναφή ζητήματα.

Οι τροποποιήσεις που ζητούμε αφορούν συγκεκριμένα σημεία της εγκυκλίου, τα οποία ελήφθησαν αυθαίρετα και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την επιταγή του νομοθέτη όπως αυτή εκφράζεται και διατυπώνεται στο άρθρο 46 του ν. 4025/2011. Ειδικότερα, στην παρ. 2 της ανωτέρω εγκυκλίου, στο σημείο όπου προσδιορίζεται ότι οι νέες γνωματεύσεις που θα εκδοθούν από το ΚΕΠΑ θα πρέπει να πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια ένταξης, όπως αυτά θα καθοριστούν από το επικείμενο κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ. Ομοίως σε σημείο της παρ. 3 αναφέρεται ότι για τους ενδιαφερόμενους προς ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ (νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι ………) θα παραπέμπονται υποχρεωτικά στα ΚΕΠΑ και εφόσον προσκομίσουν πιστοποίηση αναπηρίας η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα (όπως αυτές θα καθοριστούν από το επικείμενο κανονιστικό πλαίσιο).

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η εγκύκλιος αναφέρεται στην έκδοση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, το οποίο δεν υφίστατο στον χρόνο έκδοσής της εγκυκλίου και συνεχίζει να μην υφίσταται στον παρόντα χρόνο. Δηλαδή το προνοιακό επίδομα, που αποτελεί μη ανταποδοτική παροχή της πολιτείας για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία εξαρτάται από ένα μελλοντικό και ανύπαρκτο κανονιστικό πλαίσιο. Η εισαγωγή της προϋπόθεσης ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος είναι αυθαίρετη και αποτελεί τιμωρητική πράξη για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Το αναπηρικό κίνημα ζητά ελέγχους με διαδικασίες διαφανείς, επιστημονικές, οι οποίες θα σέβονται την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου