Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Για τα ΚΕΠΑ και το ΕΚΑΣ στη Βουλή

Εντείνει τις προσπάθειές της η ΕΣΑμεΑ αναφορικά με το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους με αναπηρία κάτω των 65 ετών, που «κόβεται» από 1/1/2014 καθώς και για την παράταση του χρόνου καταβολής αναπηρικών συνάξεων και επιδομάτων μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Με επιστολή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της Πολιτείας και ζητά από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής να καταθέσουν εμπρόθεσμη τροπολογία στο εν λόγω νομοσχέδιο για την διατήρηση του ΕΚΑΣ για τα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακό όριο και για την παράταση του χρόνου καταβολής αναπηρικών συνάξεων και επιδομάτων μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Πιο αναλυτικά, η Συνομοσπονδία ζητά:

1. Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους με αναπηρία κάτω των 65 ετών από 1/1/2014 και να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. Οι συνταξιούχοι με αναπηρία στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 65 ετών.

2. Η ΕΣΑμεΑ ζητά ρύθμιση με την οποία θα δοθεί παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, όπως είχε δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 30 Οκτωβρίου. Να αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των αιτούντων πολιτών, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας, παρατείνεται έως το χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίας, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, όπως και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.), καθώς επίσης και η διατήρηση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου