Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Πλησιάζει το τέλος της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας


Άλμα στην καταπολέμηση του MS από Έλληνες ερευνητές!

Νικήσαμε ένα «κακό»!

Πλησιάζει το τέλος της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας! Μεγάλη ιατρική επιτυχία από το εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Ανακάλυψαν ουσίες που θέτουν τις έρευνες για το φάρμακο της νόσου σε νέα βάση: τις μικρονευροτροφίνες.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης.
(πατήστε τον τίτλο)
 Τι είναι οι μικρονευροτροφίνες
Είναι ουσίες που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών. Οι νευροτροφίνες παράγονται από τον οργανισμό μας και «τρέφουν» τα νευρικά κύτταρα.
   Ομως, στην περίπτωση που κάποιος έχει νευροεκφυλιστικό νόσημα (σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοατροφική σκλήρυνση, Πάρκινσον), η παραγωγή αυτών των ουσιών μειώνεται σημαντικά και γίνονται εμφανή τα συμπτώματα των νόσων.
   Πρόβλημα: Οι νευροτροφίνες δεν μπορούν να χορηγηθούν ούτε από το στόμα (καταστρέφονται στο στομάχι), ούτε με ένεση (δεν μπορούν να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο επειδή είναι πρωτεΐνες και δεν διέρχονται του αιματοεγκεφαλικού φραγμού).

Εδώ, λοιπόν, έρχονται οι μικρονευροτροφίνες, που μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών και απορροφώνται πολύ καλά από το στομάχι και άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα. 
   Τα νέα φάρμακα θα απευθύνονται σε ανθρώπους με νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καθώς και σε ασθενείς με νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ.

Ενθαρρυντικά σημάδια
Για την ανακάλυψη αυτή έχει ήδη ενδιαφερθεί μια σημαντική καναδοαμερικανική εταιρεία, η οποία χρηματοδότησε τη σύσταση εταιρείας-τεχνοβλαστό στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Bionature ΕΑ), η οποία διερευνά τώρα τη συνεργασία με μεγάλες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες για τις πρώτες κλινικές δοκιμές των νέων νευροπροστατευτικών συνθετικών μικρονευροτροφινών στον άνθρωπο.
   Προς το παρόν από πειράματα σε ποντικούς στους οποίους αναπτύχθηκε μια απομίμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διαπιστώθηκε ότι η χρήση των μικρονευροτροφινών – ακόμα κι όταν οι ποντικοί εμφάνιζαν ήδη παράλυση σε προχωρημένα στάδια της νόσου – μπορεί να αναστρέψει την παράλυση.
   Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διεθνώς άλλες ουσίες που να έχουν αυτή τη δράση.

Χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του φαρμάκου
• Δημοσίευση της εργασίας των δοκιμών στα πειραματόζωα σε κάποιο σημαντικό ιατρικό περιοδικό, ώστε να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή βιοϊατρική επιστημονική κοινότητα. Αυτό το βήμα έχει ήδη ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό βιολογικό περιοδικό PloS Biology.
• Κλινική δοκιμή της ουσίας το 2012 στην Αμερική, ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η τοξικότητά της στον άνθρωπο.
• Αν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι θετικά, η φαρμακευτική εταιρεία που θα έχει αναλάβει τους κλινικούς ελέγχους θα ζητήσει την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου από τον αμερικανικό (FDA) και τον ευρωπαϊκό (EMΕA) φορέα ελέγχου φαρμάκων.
• Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 3 έως 5 χρόνια.

Κατοχύρωση της πατέντας

Η ερευνητική ομάδα έχει καταθέσει διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της ανακάλυψης και την πιθανή εμπορική εκμετάλλευσή της στην παραγωγή νέων νευροπροστατευτικών φαρμάκων κατά των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Το επόμενο βήμα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της φαρμακολογικής δράσης των μικρονευροτροφινών σε πειραματικό μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι οι συνθετικές μικρονευροτροφίνες όχι μόνο προστατεύουν τα πειραματόζωα από την ανάπτυξη αλλεργικής εγκεφαλίτιδας (το πειραματικό μοντέλο της νόσου), αλλά αναστρέφουν και την ήδη υπάρχουσα νόσο.
   Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο αίτησης διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ενώ η σχετική επιστημονική δημοσίευση βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής της.
   Στο συγκεκριμένο πεδίο, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας (IESL-ΙΤΕ) συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιατροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών (Διευθύντρια Ερευνας Β. Πανουτσακοπούλου και υποψήφια διδάκτωρ Μ. Αγγελακοπούλου).


Σύντομο βιογραφικό του Αχιλλέα Γραβάνη:
Ο δρ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι κάτοχος πτυχίου Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και PhD στη Φαρμακολογία του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie στο Παρίσι. Από το 1983 έως το 1986 υπήρξε ερευνητικός συνεργάτης στο Mount Sinai School of Medicine της Νέας Υόρκης. Εργάζεται ως καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Κρήτης από το 1987, ενώ από το 2002 έως το 2008 διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Νοσοκομείου του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
   Στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν ο υποψήφιος διδάκτορας Ι. Λαζαρίδης και ο λέκτορας Φαρμακολογίας Ι. Χαραλαμπόπουλος, καθώς και η ερευνήτρια Ι. Αλεξάκη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ι. Πεδιαδιτάκης, Π. Ευσταθόπουλος και ο καθηγητής Η. Καστανάς.


Συνεντεύξεις του δρ. Αχιλλέα Γραβάνη στα links:
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/04/2011&id=270275
http://www.goldenmag.gr/archives/17863#.TqRQv3IXITA 

Η πρωτότυπη επιστημονική έρευνα
όπως δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό PloS Biology:
http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001051 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου