Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Δελτίο Μετακίνησης AMEA Άτομα με Αναπη­ρίες παραταση ισχυς


Με κοινη υπουργικη απόφαση που εκδοθηκε στις 31.12.2012 το υπουργείο Οικονομικων και το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνουν την παράταση της ισχύς για το Δελτίο Μετακίνησης ΑΜΕΑ ,μεχρι την επομενη υπουργική απόφαση που προβλέπεται να ανακοινωθεί μεσα στο 2013.

Επίσης καθορίζονται τα κριτήρια για το δελτιο μετακίνησης των ΑΜΕΑ 

Ακολουθει η απόφαση :

Το Δελτίο Μετακίνησης ΑΜΕΑ χορηγείται στα Άτομα με Αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,

•  Υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

•  Υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/1959 (Α” 246),

•  Υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

•  Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α’),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλά­χιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

2. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

•  Ελληνικής υπηκοότητας,

•  Υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

•  Υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/1959 (Α” 246),

•  Υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

•  Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α’),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλά­χιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι με­γαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ευρώ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) Στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συ­γκοινωνίας του ΟΑΣΑ [ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ],

β) Στο Νομό θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συ­γκοινωνίας του ΟΑΣΘ

γ) Και στους λοιπούς Νομούς της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Το ύψος του εισοδήματος αποδεικνύεται με την προ­σκόμιση φωτοαντιγράφου του εκκαθαριστικού σημειώμα­τος της δήλωσης του φόρου εισοδήματος ή με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπο­χρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.

- Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α” 191) εξαιρούνται των οικονομικών κριτηρίων σύμφωνα με την αρ. 445/98 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και λαμβάνουν κουπόνι μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματος τους.

ΑΡΘΡΟ 2

1. Το Δελτίο Μετακίνησης για όσους είναι μόνιμοι κά­τοικοι του κατά περίπτωση Νομού, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας.

Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το χρονικό διάστη­μα που αναγράφεται κατά την έκδοση του, δηλ. για το έτος 2012 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος 2013 απαιτείται για να εκδοθεί ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση του.

2. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην Υπηρεσία γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών (Π.Δ/ τος 611/1977, του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19/τ. Α’) άρθρου 166, Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/τ. Α’) άρθρων 165 και 167 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητι­κών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» -ΙΚΑ, Ενόπλων Δυνάμεων κλπ.) καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010 (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%. Στη Ν.Α. Λαρίσης πέ­ραν των ανωτέρω γνωματεύσεων γίνονται δεκτά και τα έντυπα κάρτας αναπηρίας (προσωρινής ή ισόβιας) από τις Α’/θμιες και Β’/θμιες Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΠΕΠΑ-ΔΕΠΑ) του Π.Δ/τος 210/1998 (Α” 169).

3. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ” αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το παθολογοα­νατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρό­σθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

4. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερει­ών με βάση γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή Υγειονομικών Οργάνων ή βεβαιώσεις αρμοδίων φορέων (π.χ. μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας κλπ.) χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό ανα­πηρίας, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμά­τευση Υγειονομικών Επιτροπών.

5.  Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με δείκτη νοημοσύνης 30 (τριάντα) και κάτω δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

6. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑΜΕΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρω­τηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.

7.  Σε όσους δεν απευθυνθούν έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες ή καταστούν δικαιούχοι μετά την ολοκλήρω­ση της διανομής του Δελτίου του α” εξαμήνου θα τους χορηγείται Δελτίο για το β” εξάμηνο.

ΑΡΘΡΟ 3

1. Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνάπτει συμβάσεις με τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς για την έκπτωση 50% ή τη δω­ρεάν μετακίνηση των δικαιούχων Ατόμων με Αναπηρίες. Με τις συμβάσεις αυτές καθορίζονται στα πλαίσια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό:

α) Η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλει το Υπουρ­γείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση.

β) Ο τρόπος, η διαδικασία και τα απαιτούμενα σε κάθε περίπτωση δικαιολογητικά καταβολής της αποζημίωσης στους συγκοινωνιακούς φορείς.

γ) Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη διάθεση και χρήση των καρτών μετακίνησης και τη δι­αδικασία καταβολής της αποζημίωσης.

2. Όσες συμβάσεις έχουν ήδη συναφθεί με τους συ­γκοινωνιακούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας για τη χορήγηση δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2012, εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνι­κής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου