Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Να ανακληθεί η απαράδεκτη αντικοινωνική απόφαση κατάργησης των 6 γραφείων Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ

Η Ε.Σ.Α.μεΑ πληροφορήθηκε ότι σύμφωνα με το νέο Οργανόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. τα 6 γραφεία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) που υπάγονται στη Διεύθυνση Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του Οργανισμού καταργούνται. Τέτοιου είδους ενέργειες δείχνουν κοινωνική αναλγησία απέναντι σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που διαχρονικά βιώνουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Για αυτές τις κοινωνικές ομάδες, το Κράτος σε περιόδους που η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς επιβάλλεται βάσει του Συντάγματος της χώρας να ενισχύει εκείνα τα τις πολιτικές και τις δράσεις που θα βοηθήσουν στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην εργασία και στην απασχόληση, και όχι να προχωρά στην αιφνίδια κατάργησή τους.

Τα γραφεία ειδικών κοινωνικών ομάδων λειτουργούν επί χρόνια με σκοπό να βοηθήσουν άτομα που ήταν ευάλωτα στον κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας διαφόρων κοινωνικών περιβαλλοντικών παραγόντων, στερεοτύπων και προκαταλήψεων.
Τα γραφεία αυτά παρέχουν υπηρεσίες στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένα άτομα, απεξαρτημένα άτομα, νεαρά παραβατικά άτομα ή άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. 
Esamea Ncdp


Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχουν όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, επαγγελματική πληροφόρηση και επαγγελματικός προσανατολισμός, επιβάλλεται στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης να ενισχυθούν με παραπάνω εξειδικευμένο προσωπικό.

Σε περίπτωση υλοποίησης μιας τέτοιας απαράδεκτης ανάλγητης και αντικοινωνικής απόφασης η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμες οι οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος θα αντιταχθούν με δυναμικό τρόπο.
Οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες έχουν ανάγκη από την ενίσχυση των μέτρων και πολιτικών ένταξής τους στην εργασίας και στην απασχόληση και όχι από την κατάργηση υφιστάμενων κοινωνικών υπηρεσιών όπως τα ειδικά γραφείο ΕΚΟ του ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου