Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΑμΣΚΠ ΓΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑμΣΚΠ

Αριθ. Πρωτ.:  106/2012                                                                                                                                                Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2012

Προς      κ. Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Υπουργό Υγείας
κ. Μ. Σαλμά, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
κα Χ. Παπανικολάου, Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
κα Ζ. Δέδε, Πρόεδρο Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων
κ. Ν. Καραπάνο, Δ/ντή Δ/νσης Φαρμάκων & Φαρμακείων
Καθ. Ι. Τούντα, Πρόεδρο ΕΟΦ
κα Μ. Σκουρολιάκου, Α’ Αντιπρόεδρο ΕΟΦ
κ. Π. Βασιλάκη, Β’ Αντιπρόεδρο ΕΟΦ

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες ,
H Πανελληνία Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) εκπροσωπούμε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών που πάσχουν από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) και υπολογίζονται σε 10.000 ασθενείς περίπου σε όλη τη χώρα.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την ανησυχία και την αγωνία των μελών των πρωτοβάθμιων συλλόγων μας οι οποίοι έχουν αρχίσει να μας μεταφέρουν προβλήματα σχετικά με την προμήθεια των θεραπειών τους.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η ΣΚΠ είναι μια χρόνια, ανίατη και συνεχώς επιδεινούμενη νόσος που οδηγεί σταδιακά τους ασθενείς σε αναπηρία και χρήζει χρόνιας θεραπείας.
Οι ενδεδειγμένες θεραπείες α΄ επιλογής που καλύπτουν πάνω από τους μισούς ασθενείς, έχουν αρχίσει την κυκλοφορία τους από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 με πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου (υποτροπές και αναπηρία), αλλά και στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Η μη έγκυρη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία σε ένα χρόνιο νόσημα όπως είναι η ΣΚΠ, δημιουργεί όπως καταλαβαίνατε σημαντικά προβλήματα στην υγεία των ασθενών έως και σοβαρή επιδείνωση!

Τις τελευταίες ημέρες ο τύπος μας έχει κατακλύσει με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και στην πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα προσβασιμότητας στις απαραίτητες για τους ασθενείς θεραπείες. Αναφέρεται πως ένας σημαντικός λόγος δυσκολίας στην εξεύρεση αυτών των θεραπειών είναι και το νέο  δελτίο τιμών φαρμάκων.
Σας εκφράζουμε το φόβο και την ανησυχία μας, γιατί όπως διαβάζουμε υπάρχει κίνδυνος αυτές οι θεραπείες να πάψουν να εισάγονται, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από ΣΚΠ να μείνουν χωρίς θεραπεία.
Είναι κατανοητές σε όλους μας οι δυσκολίες που περνά η χώρα μας. Εμείς, σαν ενεργά μέλη της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε υποστεί και τις οικονομικές περικοπές, αλλά και τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Θα σας παρακαλούσαμε παρά τις δυσκολίες, να μην μας στερήσετε την πρόσβασή μας στις φαρμακευτικές αγωγές για τη ΣΚΠ. Οι φαρμακευτικές θεραπείες αυτή τη στιγμή είναι το μόνο όπλο μας ενάντια στη δυσβάσταχτη αυτή νόσο με τις πολλαπλές διαταραχές και συνεχείς επιβαρύνσεις. Θα πρέπει όλες οι πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλους και περισσότερο τους ασθενείς που δοκιμάζονται.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
               
Ιωάννης Θεοδωράκης
Ο Πρόεδρος
Γεωργία Λαύκα
Η Γενική Γραμματέας 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου