Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Άνοιξε η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο σπουδαιότερος βρετανός αστροφυσικός, ο οποίος πάσχει από ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος και βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της τελετής έναρξης των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012». Η τελετή, τίτλος της οποίας ήταν «Διαφωτισμός», σηματοδότησε την έναρξη του δεύτερου μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη για το 2012, αφού σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 4.200 αθλητές και αθλήτριες από 166 χώρες.
Η τελετή, που έγινε παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, μετέφερε τους 80.000 θεατές και τo σχεδόν ένα δισεκατομμύριο των τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, στην περίοδο του Διαφωτισμού, μια εποχή εξελίξεων και δημιουργίας του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα. Μετέφερε τους θεατές σε ένα ταξίδι ανακάλυψης μέσα από το θαύμα της επιστήμης, η οποία άλλαξε την κοσμοθεωρία του κόσμου στο πέρασμα των χρόνων. Μέσα από τα μάτια της Μιράντα, της κεντρικής πρωταγωνιστριας της τελετής, ενός κοριτσιού σε αναπηρικό αμαξίδιο και το οποίο βρισκόταν στην κορυφή της σφαίρας που απεικόνιζε τη Γη, οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις διανοητικές και συναισθηματικές απαντήσεις στα πράγματα που ανακάλυπτε. Από το μήλο του Νεύτωνα, το παγκόσμιο βιβλίο της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Σεμπάστιαν Κόου καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φίλιπ Κρέιβεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη σημασία των Παραολυμπιακών Αγώνων και στις Παραολυμπιακές αξίες και ιδεώδη.

Οκτώ μέλη της βρετανικής εθνικής ομάδα μπάσκετ με καρότσι, μετέφεραν στο χώρο του σταδίου την παραολυμπιακή σημαία, ενώ κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Παραολυμπιακού Ύμνου, στις κεντρικές οθόνες του σταδίου παιζόταν ένα φιλμ μικρού μήκους του ανάπηρου σκηνοθέτη, Λου Μπιρκς.

Η Φλόγα αφού πέρασε από τους αθλητές, Τζο Τάουνσεντ στον Ντέιβιντ Κλαρκ, κατέληξε στην κάτοχο του χρυσού μεταλλίου στους αγώνες της Ρώμης το 1960, Μάργκαρετ Μάουγκαν, η οποία και άναψε το βωμό.

Γνωστοί καλλιτέχνες έντυσαν μελωδικά και χορευτικά την τελετή. Στην επαγγελματική ομάδα συμμετείχαν 73 κωφοί και ανάπηροι καλλιτέχνες. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην τελετή έφτασαν τους 3.250 από όλον τον κόσμο, ηλικίας 10 ως80 ετών. Μεταξύ αυτών και 75 παιδιά που επιλέχθηκαν από τρία σχολεία έξι διαφορετικών περιοχών του Ανατολικού Λονδίνου, αλλά και ο Ρότζερ Γουίνφιλντ, ο οποίος ως παιδί συμμετείχε ως σημαιοφόρος και στους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Στόουκ Μάντεβιλ. Μεταξύ των εθελοντών συμπεριλαμβάνονται επίσης 27 χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, εννέα με νοητική αναπηρία, 27 κωφάλαλοι, τρεις με σύνδρομο Down, ένας με ακρωτηριασμό και ένας αυτιστικός.

Η ελληνική ομάδα παρέλασε 61η με σημαιοφόρο τον Χρήστο Ταμπαξή, ενώ στην 38η θέση παρέλασε και η Κύπρος με σημαιοφόρο την Καρολίνα Πελενδρίτου. Σημαιοφόρος της Νοτίου Αφρικής ήταν ο Όσκαρ Πιστόριους.

Επιστολή Σαμαρά στον Έλληνα σημαιοφόρο

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες απέστειλε επιστολή στον Ολυμπιονίκη Χρήστο Ταμπαξή, σημαιοφόρο της Ελληνικής αποστολής.

Ακολουθεί η επιστολή:

Προς τον
Ολυμπιονίκη Χρήστο Ταμπαξή,
Σημαιοφόρο της Ελληνικής αποστολής στους 14ους
Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Αγαπητέ Χρήστο,
Σε λίγες ώρες, μαζί με τους συναθλητές σου, κρατώντας τη Γαλανόλευκη σημαία μας, θα κάνετε την είσοδό σας, πρώτοι μεταξύ των πρώτων, στο στάδιο του Λονδίνου, για την ωραία μάχη των 14ων Παραολυμπιακών αγώνων.
Ο δικός σας, όμως, αγώνας ξεχωρίζει, γιατί είναι αγώνας γενναιότητας, ψυχής, θάρρους, αγάπης για τον αθλητισμό και πίστης στα ιδεώδη που γέννησε η Πατρίδα μας. Πάνω από όλα, όμως, είναι για όλους μας μάθημα και θετικό παράδειγμα!
Είμαι βέβαιος ότι θα τιμήσετε, με δύναμη και αξιοπρέπεια, επάξια την Πατρίδα, σε μία σπουδαία μάχη.

Εύχομαι σε όλη την Ελληνική Αντιπροσωπεία,

Καλή Επιτυχία.

Ο Πρωθυπουργός
Αντώνης Κ. Σαμαράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου