Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

«Κλειδώνει» σήμερα η κυβέρνηση μέτρα των 11,5 + 2,5 δισ. ευρώ

http://news.disabled.gr/?p=46724 

[Η μείωση των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια φαίνεται πως διασώζεται για φέτος, αφού κρίθηκε ότι τα 200 εκατ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από λειτουργικές δαπάνες.]
-Υγεία-
-Aγριες περικοπές οι οποίες αναμένεται να φτάσουν και τα 2 δισ. ευρώ μέχ

ρι και το 2012 αναμένεται να υιοθετηθούν και στο σύστημα υγείας. Από τον τομέα της υγείας το κονδύλι θα πρέπει να μειωθεί κατά 800 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσει 2,03 δισ. από 2,83 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Με βάση αυτή την απαίτηση της τρόικας εξετάζεται να επιβληθεί συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη νοσηλείας σε αντικατάσταση της αρχικής σκέψης για επιβολή πλαφόν ώς τα 1.500 ευρώ στις ετήσιες δαπάνες υγείας κατά άτομο. Η συμμετοχή θα είναι κλιμακωτή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα φτάνει το 50% στα συνολικά έξοδα νοσηλείας. Από το μέτρο αναμένεται να εξαιρεθούν (με βάση πάντα εισοδηματικά κριτήρια) οι χρόνια πάσχοντες.

Στον τομέα των δαπανών για φάρμακα η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η δαπάνη για φάρμακα παρουσιάζει μια υπέρβαση ύψους 152 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Στην κατεύθυνση της περιστολής της δαπάνης θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και φυσικά το rebate για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Του μέτρου, δηλαδή, που θέλει από την ώρα που οι δαπάνες θα υπερβούν το μηναίο πλαφόν, που θα οριστεί οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστέφουν το επιπλέον ποσό στο Δημόσιο κάτι που ο κλάδος του φαρμάκου θεωρεί πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.

Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να φτάσει στο 100% και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη εξοικονόμηση στις δαπάνες του φαρμάκου.

Με την ολοκλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ ανοίγει ένα κύκλος συναντήσεων και επαφών ο οποίος θα κρίνει εκτός από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με την επίσκεψη στη χώρα μας του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα του παρουσιάσει και το πακέτο των μέτρων που θα είναι σχεδόν έτοιμο.

Τα ίδια μέτρα θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ σε Παρίσι και Βερολίνο. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να τεθεί και επισήμως το αίτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος με βασικό επιχείρημα την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, από την επόμενη Δευτέρα 27 του μήνα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία θα έχουν ως αποστολή την ακριβή αποτίμηση και την αποτύπωση των μέτρων.

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα το κλιμάκιο της ηγεσίας των ελεγκτών από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, για το πιο ουσιαστικό μέρος των διαπραγματεύσεων, το κλείσιμο του προγράμματος που θα οδηγήσει και σε μια θετική έκθεση.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τα μέτρα θα φανούν στο Eurogroup της 14-15 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν τα μέτρα αλλά και – κοστολογημένη – η επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα από τον κ. Στουρνάρα.

Στο διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου αναμένεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωομάδας να έχουν στα χέρια τους και την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού μνημονίου. Αν είναι θετική θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου